HRÜ Akademisyenleri Bölgenin İhtiyaçlarına Yönelik Projelerde Etkin Görevler Alıyor
Harran Üniversitesi akademisyenleri Şemsiye Araştırma Grupları ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik önemli projelerde etkin görevler alıyorlar
Türkiye’nin en büyük havzası Fırat ve Dicle’nin “Kuraklık Yönetim Planı, Harran Üniversitesinin ‘SU’ Araştırma Grubunun Müşavirliği altında başarıyla sonuçlandı.
Prof. Dr. Kasım Yenigün, Prof.Dr. M. İrfan Yeşilnacar ve Doç. Dr. Mustafa Aydoğdu, daha önce de TÜBİTAK ile birlikte “Sulamadan Geri Dönen Sular” projesinde görev yapmış ve bu proje de başarıyla sonuçlanmıştı. Harran Üniversitesi yönetimince titiz bir çalışmayla oluşturulmak istenen Şemsiye Çalışma Grupları içinde oldukça etkin olan SU grubu, hâlihazırda ‘Fırat-Dicle Taşkın’ ve ‘Gediz Havzası’ projelerinde de etkin çalışmalar yürütüyorlar.
Fırat-Dicle Havzası Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında; Fırat Alt Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması Projesi Kapanış Toplantısı İlgili bakanlıklar, üniversiteler, kurum ve kuruluşların katılımıyla 26 Haziran 2019 Çarşamba günü Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.
Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kasım Yenigün, Prof.Dr. M. İrfan Yeşilnacar ve Doç. Dr. Mustafa Aydoğdu’nun oluşturduğu SU Araştırma Grubunun da iki yıldan beri devam eden çalışmaları sonucu; Kuraklık İndisleri, İndikatörleri ve Eşik Değerlerinin Analizi yapılarak Havzanın kuraklık hassasiyeti belirlenip, kuraklık risk ve şiddet haritaları oluşturuldu. Havzadaki Su Potansiyeli ve Su Potansiyelindeki Değişim Tespit edildi. Sektörel Etkilenebilirlik Analizi ile kuraklığın su kullanan sektörlere (İçme ve kullanma suyu, tarım (sulama, hayvancılık vb.), sanayi, ekosistem, madencilik, sağlık ve turizm) etkisinin analizi yapıldı. Kuraklık ve Su Kıtlığının Etkilerini Azaltmak için Alınacak Önlemler belirlendi. Havza Kuraklık Yönetim Planı oluşturuldu. Havza Kuraklık Veri Tabanı oluşturularak kuraklık şiddet ve kuraklık risk haritaları kamunun erişimine sunuldu.