İŞÇİ İSTİHDAM EDİLDİ ANCAK GERÇEK KADRO YOK!
Belediyede daimi işçi statüsünde çalışan işçiler kendilerine Mart ayı içerisinde verilen kadronun gerçek kadro olmadığını dile getirdiler. İşçiler, yerel seçim öncesinde diğer kamu kurumlarında çalışanlar gibi daimi kadroya geçmek istiyor.
Geçtiğimiz yıl Ak Parti hükümeti tarafından KHK ile taşeronda çalışanlarla ilgili kadro düzenlemesi yapılarak 900 binden fazla işçiye kadro imkanı tanınmıştı. Fakat zaman ilerledikçe bir çok kurumda çalışan taşeron işçilerin büyük bir kısmı gerçek kadro almadıklarının farkına varsa da iş işten geçmiş oldu.
Belediye ve il özel idarelerinde taşeron olarak çalışan 450 binden fazla işçi iktisadi teşekkürlerinde işçi olarak istihdam edildi fakat gerçek kadroyu alamadı. İl özel idareler ve Belediyelerin iktisadi teşekkürlerinde işçi olarak şuan çalıştırılmakta olan taşeron işçiler geçmiş dönemleri mumla arar oldu. Her yıl asgari ücret farkının yansıtıldığı taşeron işçileri 2018 yılında hükümetin KHK ile çıkardığı ve 2020 yılına kadar işçilerin tabi edildiği %4+4 sistemi ile tepkilere neden oldu. Taşeronda çalışan işçiler arasında ayrıcalıklarında yaşandığı kadro da sağlık sektöründe ve il göç idarelerinde istihdam edilen taşeronlar 52 günlük ilave tediye hakkı elde ederken, Belediye ve il özel idarelerinde çalışan taşeronlar ise 6 ay arayla yılda 2 defa olmak üzer 5’şer günlük ilave tediye ile birlikte 10 günlük hakka mahkum edildi.
BELEDİYE İŞÇİLERİ TOPLU SÖZLEŞME İSTİYOR
Son zamanlarda sosyal medya üzerinde bir araya gelen taşeron çalışanları gerçek kadro almak için mücadele ediyor. Gerçek haklarının verilmediğini ifade eden çalışanlar 2019 yılı içerisinde hükümetten toplu iş sözleşmelerine dahil edilmek isteniyor. Her ne kadar seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışsalar da hükümetin nasıl bir tavır takınacağı ise belirsizliğini koruyor. Öte yandan taşeronların sesine kulak veren Belediye-İş Sendikası konuyla ilgili açıklama yaptı. Sendika tarafından yapılan açıklamada; işçileri, emekçileri KHK ile yüzde 4 zamma mahkum etmeyin. bu adaletsizliğe, eşitsizliğe, ayrımcılığa son verin. Bu nedenle, yüzde 4 zam dayatılan emekçilere derhal ENFLASYON ZAMMI uygulansın ve daha önce de defalarca haykırdığımız gibi, emekçilerin toplu sözleşme hakkı iade edilsin”denildi.
Belediye-İş Sendikasının açıklamaları ise şöyle;
KHK ile toplu sözleşme hakları elinden alınan emekçi kardeşlerimiz önce yüzde 4 zamma mahkum edildiler şimdi ise enflasyonun ve hayat pahalılığının yakıcı etkisi altında eziliyorlar. Devletin resmi kurumu TÜİK’in verilerine göre yüzde 20,30 olarak açıklanan ancak çarşı pazarda bunun çok daha üzerinde gerçekleşen enflasyon, halihazırda açlık ve yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarca emekçinin; yüzde 4 zam ile çoluk çocuğunu, evini geçindiremeyeceğini bir kez daha açıkça şekilde ortaya koymuştur. Bizler, aynı çöp kamyonunun arkasında biri bir tarafında diğeri öbür tarafında halkımıza temiz sokaklar, kentler bırakma peşinde koşan emekçileriz,
“BİZLER, SADECE BELEDİYE-İŞ ÜYELERİ DEĞİL HER İŞKOLUNDAN EMEKÇİLERİZ”
Bizler, birimiz küreği tutarken diğerimiz kazmayı vuran işçileriz, Bizler, kaldırım döşeyen, park bahçelerimizin bakımını yapan, halkımıza su götüren, herkesin iğrenerek baktığı kanalizasyonlara girip temizleyen yani kısacası şehirlerimize hayat veren emekçileriz, bizler, ekmeğimizi kırıp fazlasını arkadaşımızla paylaşan; kadrolu, taşeron, geçici, 5 ay 29 gün, mevsimlik, sözleşmeli demeden bu kölelik düzeninin son bulmasını isteyen işçileriz, bizler, sadece Belediye-İş üyeleri değil her işkolundan emekçileriz. Ve bizim talebimiz net: İşçileri, emekçileri KHK ile yüzde 4 zamma mahkum etmeyin. Bu adaletsizliğe, eşitsizliğe, ayrımcılığa son verin. Milyonlarca işçi ve ailesinin rızkını elinden almayın. Bu nedenle, yüzde 4 zam dayatılan emekçilere derhal ENFLASYON ZAMMI uygulansın ve daha önce de defalarca haykırdığımız gibi, emekçilerin toplu sözleşme hakkı iade edilsin.”denildi.