Kışlık kıyafet fiyatları uçtu: Urfa'da kumaş boyasına talep arttı
Enflasyonda yaşanan artış her alanda kendini iyice hissettiriyor. Şanlıurfa'da kış aylarının gelmesiyle birlikte kışlık kıyafet almak isteyen vatandaşlar yüksek fiyatlardan şikayetçi. Montlar 800 TL'den kazaklar ise 400 TL'den satılıyor. Bu durum karşısında farklı yöntemlere başvuran vatandaşların en çok tercih ettiği yöntem ise şaşırttı.
ŞANLIURFA – Türkiye’de ekonomik koşulların ağırlığı hiç bu seneki kadar fazla olmamıştı. Özellikle dolar/TL kurundaki hızlı yükseliş ile birçok ürüne yüzde yüzün üzerinde zam geldi. Aydan aya bile fiyatların değiştiği bu ekonomik ortamda vatandaşlar kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor. Odun ve kömür fiyatlarının her geçen gün zamlandığı ülkede vatandaşlar, kış mevsimine girilmesiyle birlikte, mont, bot, kazak gibi kışlık kıyafet ihtiyaçlarını satın almakta zorlanmaya başladı.
Şanlıurfa’da, kış aylarının yaklaşmasıyla vitrinlerde yazlık elbiselerin yerini kışlıklar aldı. Ancak, çarşı pazarda kışlık kıyafet satışında hareketlilik yok denecek kadar az.
Kentte tarihi çarşılar bölgesinde yer alan giyim mağazalarındaki fiyatların yanına yaklaşılır gibi değil.
Çarşıda çocuk montları 700 liradan başlıyor, yetişkinlerin montları ise 800 liradan başlayıp bin 500 liraya kadar çıkıyor. Kazakların fiyatı ise 400 lira. Fiyatlar bir önceki yıla göre 2 kat artmış durumda.
Yüksek fiyatlardan kıyafetlere yaklaşamayan vatandaşlar haliyle farklı yöntemlere başvuruyor. En çok başvurulan yöntem ise kumaş boyası. Dar gelirli vatandaşlar, yeni kıyafet almak yerine aktar pazarından kumaş boyası alıp kıyafetini boyuyor ve mevcut kıyafetini bir sezon daha kullanıyor.
ŞEKER: BU SENE KIŞLIK KIYAFET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde tarihi çarşılar bölgesinde 60 yıldır giyim işiyle uğraşan Halil Şeker, fiyatlarının geçen yıla oranla katlandığını söyledi.
Çarşıda hareketliliğin olmadığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti:
“Bu sene kışlık kıyafet fiyatları çok yüksek. Neredeyse 1’den 10’a katlanmış. En düşük bir erkek montu 800 TL. Geçen yıl aynı kalitede bir montun fiyatı 300-350 lira arasındaydı. Şimdi dediğim gibi 800 TL’den başlıyor, bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Tabii kalite ve markaya göre fiyat değişiyor. En düşük kalite giyinse biri 300 TL pantolona, 300 TL kazağa verecek, eder sana 600 TL. Bir de mont eklense bin 500 TL’nin üstüne çıkıyor.”
VATANDAŞ KUMAŞ BOYASINA YÖNELDİ
Vatandaşın yüksek fiyatlardan dolayı yeni kıyafet alamadığını, eldeki giysisini değerlendirmeye baktığını vurgulayan Şeker, dar gelirli ailelerin kumaş boyasına yöneldiğini söyledi.
4 kişilik bir ailenin kışlık kıyafet masrafının 6 bin TL’yi bulacağını belirten Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sezon geldi ama şu anda işler yok. Bunun bir nedeni de pahalılık. Şimdi fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş aktar pazarından kumaş boyası alıp solan kıyafetlerini boyuyor. Çok tutmasa da vatandaşın alım gücü olmadığı için bu yöntemi deniyor. Yapacağı bir şey yok, boyuyor bir sezon daha kullanmak için.”
DİŞLİOĞLU: KUMAŞ BOYASINA TALEP YÜKSEK
Uzun yıllardır aktar pazarında esnaflık yapan Mehmet Dişioğlu, kıyafet fiyatlarının yüksek olmasının kendilerine yaradığını, işlerinde hareketlilik yaşandığını söyledi.
Özellikle kumaş boyası satışlarının arttığını kaydeden Dişlioğlu, “Kumaş boyalarına talep var. Özellikle kıyafetlerin pahalı olması kumaş boyasına talebi arttırdı. Örneğin bir pantolon 500-600 lira, rengi biraz solduğu, sarardığı zaman, bir kumaş boyasının fiyatı 20 TL. Alıyor kumaş boyasını kıyafetini boyayıp bir sezon daha kullanıyor. Hem evde boyama imkanı var hem de çamaşır makinesinde boyama imkanı var. Bu yüzden talep var. Memnunuz. 20 TL’lik kumaş boyasıyla 500-600 TL’lik pantolondan ya da bin TL’lik monttu kurtarıyorlar” dedi.
VATANDAŞ: KIYAFETLERİN YANINA YAKLAŞAMIYORUZ
İsmini vermek istemeyen mevsimlik tarım işçisi olarak farklı illere çalışmaya giden vatandaş, kıyafet fiyatlarının fahiş oranda arttığını kaydetti.
“Her şey artmış, değil elbise biz karnımızı doyuramıyoruz” diyen vatandaş, şunları söyledi:
“Bir kıyafet alamıyoruz, bir fistanla geziyoruz. Bir pantolon 500-600 TL olmuş. O da en küçük parça. Çocukla geldik, sabahtır pazarlık ediyoruz bir pantolon almak için, almaya gücümüz yok. Gidip dışarıda 6 ay çalışıyoruz, burada 1 ay yetmiyor bize”.