Marketlerde reyonda farklı, kasada farklı fiyat
Marketlerde rafta farklı kasada farklı fiyat gösterilen ürünler karşısında tüketici ne yapmalı, hakkını nasıl aramalı? Tüketiciler Derneği (TÜDER) Şanlıurfa Temsilcisi Avukat Ceylan Pala Karadağ yanıtladı.
Fiyatlarda indirim veya artışların sıklıkla yaşandığı son dönemlerde, satışa sunulan ürünlerin raf fiyatı ile kasa fiyatı farklı olabiliyor. Çok sayıda ürünün satışa sunulduğu büyük perakende mağazaları başta olmak üzere, bazı marketler, yaptıkları fiyat değişikliklerini etiket veya kasa fiyatları ile uyumlu hale getirmiyor.
Şanlıurfa’da da marketlerin etiketlerde yaptığı bu kurnazlık vatandaşı canından bezdiriyor. Alım gücünün düştüğü bir dönemde vatandaşlar, market ve mağazaların etiketleri güncellemeden fiyat artırmasından şikayet ediyor. Raftaki etiket fiyatıyla aldığı ürünün, kasaya geldiğinde fiyatının farklı olduğunu öğrendiklerini belirten vatandaşlar, denetimlerin artırılmasını talep ediyor. Vatandaşlar, duruma itiraz ettiklerinde etiket fiyatının uygulandığını, fark etmeyip itiraz etmeseler; ürün için fazla para ödemek durumunda kalacaklarını söylediler.
Peki satın alacağımız ürünün raf fiyatıyla kasa fiyatı farklı olursa ne yapmalıyız?
BİHA’ya konuşan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Şanlıurfa Temsilcisi Avukat Ceylan Pala Karadağ, marketlerde raf fiyatıyla kasa fiyatının farklı olduğu durumda tüketicinin nasıl ve hangi yöntemlerle ilgili kurumlara başvurabileceği hakkında bilgi verdi.
Karacadağ, tüketicinin örtüşmeyen raf ve kasa fiyatıyla karşılaştığında ürünün raftaki fiyatı ile kasadaki fiyat farkının fotoğrafını çekip hakem heyetine başvurması gerektiğini belirtti.
“ONLARIN KUSURUNU TÜKETİCİYE YÜKLEYEMEZLER”
Bu tür durumlarda tüketicinin lehine karar verildiğini aktaran Av. Karadağ, “Market raf fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması durumunda tüketici lehine olan fiyat geçerli sayılacaktır. Tüketici bunu ne yapacak, mesela marketlerde bunu ispatlamak çok kolay. Raflarda ürünlerde barkodla etiket yazıyor ya, hemen cep telefonu kamerasıyla fotoğrafı çekip, kasaya gelip benim ürünüm bu ürün. ‘Ya biz onu güncellemeyi unutmuşuz’ deseler de bunun bir anlamı yok. Çünkü bu onların suçu. Onların kusurunu tüketiciye yükleyemezler” dedi.
“Etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklı olduğunda hangisi daha uygunsa, hangisi daha tüketici lehine ise o uygulanması gerekiyor” diyen Karadağ, Tüketici Kanunu’ndaki hükmün bu olduğunu kaydetti. Karadağ, “Tüketici barkottaki ürünün fiyatını ve fişteki fiyatının çıktısını ekleyip hakem heyetine başvurarak, aradaki farkı isteyecek” ifadesini kullandı.
Tüketicinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayetini yapabileceğini belirten Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Urfa’da Gümrük Piyasa Gözetim Müdürlüğü var. Dilekçeyle şu markette şu durum başıma geldi şikayetini yapsın, onlar hemen denetlemeyi yaparlar. Aradaki fark 5 lira, 10 lira da olsa hakem heyetinden iadesini isteyebilir. Para sınırlarına göre il veya ilçe hakem heyetine başvuruda bulunabilir yetki olarak, satın aldığı marketin bulunduğu hakem heyetine veya tüketici kendi ikametgahı olan hakem heyetine başvuruda bulunabilir. Tüketici Kanunu’ndaki madde açık ve net. Tüketici lehine olan fiyat geçerlidir. Onlar ‘biz unuttuk, zam yapıldı, yetiştiremedik, iş yükünden’ diyemezler. Bu yükü tüketiciye yükleyemezler”.