Öcalan, Urfa'daki İş Cinayetlerini Meclise Taşıdı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Şanlıurfa'daki İş Cinayetlerini meclis gündemine taşıyarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Urfa’nın İş Cinayetlerinin En Çok Yaşandığı İller Arasında Olmasını ve İş Cinayeti Bedir Obuz’u Meclis Gündemine Taşıdı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’da yaşanan iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden Bedir Obuz’u ve Urfa’nın iş cinayetlerinin en çok yaşandığı iller arasında olmasını Meclis gündemine taşıyarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu;

“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporunda Eylül ayında meydana gelen iş cinayetlerinde sekizi çocuk en az 157 işçinin yaşamını yitirdiği, iş cinayetlerinin en çok  inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleştiği, en çok iş cinayetinin gerçekleştiği iller arasında Şanlıurfa’nın da bulunduğu belirtilmiştir.

Öte yandan 12.10.2018 tarihinde basından edinilen bilgilere göre, Şanlıurfa’nın  Eyyübiye ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan kepçe operatörü 24 yaşındaki Bedir Obuz  iş makinesiyle yapımı devam eden fabrika çevresinde, çevre düzenlemesi yaptığı sırada önceden döşenmiş dinamitin infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmiştir.

Bu bağlamda;

Olayla ilgili bakanlığınız ya da ilgili kuruluşlar tarafından, olayın sorumlularına dair herhangi bir soruşturulma başlatılmış mıdır?

Olayın gerçekleştiği işyerinin işvereni kimdir? İşveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulmuş mudur? İşverenin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine dair herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?

Olayın gerçekleştiği işyeri ve sahası, hangi tehlike sınıfı işyerine girmektedir? Bu sınıflandırmaya göre yerine getirmesi gereken yükümlülükler tamamlanmış mıdır?

İşyeri ve sahasının, iş başlama tarihinden önce gerekli kontrolleri yapılmış mıdır?

Olayın gerçekleştiği iş yeri ve sahasının, çalışanların güvenliğini sağlarken her türlü anlamda sağlığını da korumakla yükümlü olan,  iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı hakkında herhangi bir adli işlem ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

İSİG raporuna göre en çok iş cinayetinin yaşandığı iller arasında gösterilen Urfa’da, bunun nedenlerinin tespitine dair bakanlığınızın yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa, bu tespitler nelerdir? Bu tespitler ışığında, iş cinayetlerinin önlenmesine dair herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Şanlıurfa’da yaşanan iş cinayetleri en çok hangi iş kollarında gerçekleşmektedir?

Şanlıurfa’da Ekim ayında yaşanan iş cinayeti sayısı nedir?

Bugüne kadar iş cinayetlerinin önlenmesine dair ne tür çalışma ya da çalışmalarınız olmuştur?”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ömer ÖCALAN Şanlıurfa Milletvekili

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporunda Eylül ayında meydana gelen iş cinayetlerinde sekizi çocuk en az 157 işçinin yaşamını yitirdiği, iş cinayetlerinin en çok  inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleştiği, en çok iş cinayetinin gerçekleştiği iller arasında Urfa’nın da bulunduğu belirtilmiştir.

Öte yandan 12.10.2018 tarihinde basından edinilen bilgilere göre, Urfa’nın  Eyyübiye ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan kepçe operatörü 24 yaşındaki Bedir Obuz  iş makinesiyle yapımı devam eden fabrika çevresinde, çevre düzenlemesi yaptığı sırada önceden döşenmiş dinamitin infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmiştir.

Bu bağlamda;

1) Olayla ilgili bakanlığınız ya da ilgili kuruluşlar tarafından, olayın sorumlularına dair herhangi bir soruşturulma başlatılmış mıdır?

2) Olayın gerçekleştiği işyerinin işvereni kimdir? İşveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulmuş mudur? İşverenin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine dair herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?

3) Olayın gerçekleştiği işyeri ve sahası, hangi tehlike sınıfı işyerine girmektedir? Bu sınıflandırmaya göre yerine getirmesi gereken yükümlülükler tamamlanmış mıdır?

4) İşyeri ve sahasının, iş başlama tarihinden önce gerekli kontrolleri yapılmış mıdır?

5) Olayın gerçekleştiği iş yeri ve sahasının, çalışanların güvenliğini sağlarken her türlü anlamda sağlığını da korumakla yükümlü olan,  iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı hakkında herhangi bir adli işlem ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

6) İSİG raporuna göre en çok iş cinayetinin yaşandığı iller arasında gösterilen Urfa’da, bunun nedenlerinin tespitine dair bakanlığınızın yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa, bu tespitler nelerdir? Bu tespitler ışığında, iş cinayetlerinin önlenmesine dair herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

7) Urfa’da yaşanan iş cinayetleri en çok hangi iş kollarında gerçekleşmektedir?

8) Urfa’da Ekim ayında yaşanan iş cinayeti sayısı nedir?

9) Bugüne kadar iş cinayetlerinin önlenmesine dair ne tür çalışma ya da çalışmalarınız olmuştur?