Özel okullara denetim mekanizması yetersiz kalıyor

Şanlıurfa'da özel okullarda denetim mekanizması yetersiz kaldığı için öğrencilere hormonlu ve şişirilmiş notlar veriyor ve aynı zamanda okullarda değişik usulsüzlükler yapılıyor. TEOG sınavında kazanamayanların son durağı olan ve üniversiteye yerleştirmelerinde devlet okullarına göre sınıfta kalan özel okullar yeteri kadar denetlenmiyor.

Okulların, öğrencilere lise ve üniversite yerleştirme puanını yükseltmek için şişirilmiş yani ‘hormonlu’ not verme durumu defalarca kamuoyunun gündemine gelmesine rağmen yetkililer bununla ilgili hala harekete geçmedi. Parası olanlar istediği miktarı ödeyerek okul puanını yükseltebiliyor. Hal böyle olunca maddi durumu yetersiz olan ve devlet okullarında okumak zorunda kalan dar gelirli ailelerin diğer çocuklarla rekabet şansı kalmıyor.

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Şanlıurfa’da 3500 öğrenci 70 özel okulda eğitim alıyor. Diğer illerle kıyaslandığında özel okul sayısı Urfa’da çok düşük seviyelerde bulunuyor. Para kazanma hırsıyla yanıp tutuşan özel okullar, öğrenci ve velilerine verdikleri yüksek notlarla çocukların geleceğiyle oynuyor. Oluşan bu mağduriyetlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitmişti. Ancak gidilen yönetmelik değişikliğine rağmen halen denetim mekanizması tam anlamıyla yerine getirilmiyor.

 

KAPATMA CEZASINA KADAR GİDİYOR

TEOG ve üniversite sınavlarında öğrencileri binlerce sıra öne geçiren ‘şişirilmiş’ notlarla ilgili müfettiş görevlendirildi. Değişikliğe göre, 3 kez ‘hormonlu not’ verdiği tespit edilen okul kapatılacak. Bu denetimler sadece Şanlıurfa’ya has durumlar değil. 11 temel lisede müfettişler, rutin denetimlerini devam ettiriyor. Birçok ilde verdikleri ‘hormonlu’ yani şişirilmiş notlarla hem lise hem de üniversite yerleştirmelerinde öğrencilerinin binlerce sıra yükselmesine neden olan özel okullar için kapatma cezası verildi.

OKULLARA ÜÇ AŞAMALI CEZA

Buna göre de eğer bir okulun ‘hormonlu not’ verdiği belirlenirse 3 aşamalı bir ceza söz konusu olacak. Hormonlu not verdiği belirlenen özel okula ilk aşamada brüt asgari ücretin 5 katı ceza kesilecek. Asgari ücret aylık bin 777 TL olduğu dikkate alındığında okul önce 8 bin 887 TL idari para cezası alacak. İkinci kez aynı okulun hormonlu not verdiği saptandığında bu kez verilen ceza 5 kat artacak yani brüt asgari ücretin 25 katına çıkarılacak. Bu durumda okulun ödeyeceği rakam bugünkü hesaplamaya göre 44 bin 447 TL olacak. Hormonlu not verdiği üçüncü kez belirlenen okula bundan sonra verilecek ceza kapatma olacak. Yasada bu durum, “Fiilin üçüncü kez tekrarı durumunda kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir” ifadesiyle düzenleniyor.

HORMONLU NOT NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Okulların, öğrencilere lise ve üniversite yerleştirme puanını yükseltmek için şişirilmiş yani ‘hormonlu’ not vermesi yıllardır tartışılıyor. Şişirilmiş notlar verilen okulların mezunları, adil puan veren okulların öğrencileri karşısında avantajlı duruma gelip, binlerce sıra öne geçebiliyor.

DEVLET OKULLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERE HAKSIZLIK OLUYOR

Devlet okullarında okuyan öğrenciler üniversiteye giriş sınavında adil bir şekilde özel okuldaki öğrencilerle yarışamıyor. Öyle ki özel okullarda okuyan öğrencilere okul puanı hormonlu bir şekilde verilirken, devlet okullarında okuyanlar ise başarısına göre puan alıyor. Hal böyle olunca parası olan velinin öğrencisi üniversite sınavlarında bir başarı elde etmese de devlet okullarında okuyan öğrencilerin önüne geçmiş ve hakkına girmiş oluyor.

OKULDA BAŞARILI ANCAK SINAVDA BAŞARISIZ

Özel okullarda okuyan öğrenciler her yıl takdir ve teşekkür belgesi ile yıl sonunu tamamlayadursun ancak YGS ve LYS sınavlarında ise durum tam tersine dönüyor. Okulda hormonlu not alıp zirveyi gören öğrenciler YGS ve LYS sınavlarında ise 4 yıllık herhangi bir lisans bölümünü tutturmakta zorluk çekiyor. Hal böyle olunca her sene Şanlıurfa’nın YGS ve LYS sıralamalarında en alt seviyelerde olması da normal olarak tanımlanıyor.

FATURALARDA USÜLSÜZLÜK MÜ VAR?

Şanlıurfa’daki özel okullarda yapılan usulsüzlük iddiaları hormanlu notlarla da sınırlı kalmıyor. Yıllık milyon liraların girip çıkıldığı özel okullarda fatura da usulsüzlük yapıldığı da iddia ediliyor. Her yıl belirli bir harcama göstermesi gereken özel okul sahipleri bu harcamayı yapmıyor. Ancak anlaşmalı oldukları bazı mali müşavir ve muhasebeciler ile bunu fatura üzerinde düzeltiyorlar ve devletin sırtına da ek yük bindirmiş oluyorlar.