ÖZYAVUZ: ''ÇİFTÇİLER ÜRETTİKLERİ ÜRÜNÜN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR'' DEDİ

Genç Başkan Özyavuz yaptığı açıklama 'da şunları kaydetti; 'Türkiye dışa bağımlı olmadığı yıllarda, tarımda dünyanın önemli bir pamuk üreticisi ve ihracatçısı idi. O zamanlar üretim o kadar karlıydı ki pamuğa 'beyaz altın' adı veriliyordu.

Beyaz altın üreticisine, tekstil sanayicisine, ihracatçıya hem para kazandırıyor, hem de ülkede önemli oranda istihdam sağlıyordu. Çukurova, Harran Ovası, Büyük ve Küçük Menderes Ovalarında her yer bembeyaz idi. Doğudan veya Güney Doğudan pamuk toplamaya işçiler geliyor, işçilerin yaşamları filmlere konu oluyordu. Velhasıl ülkemiz için çok önemli bir sektördü pamukçuluk.

 

ÇİFTÇİLER ÜRETTİKLERİ ÜRÜNÜN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

Çiftçiler ürettikleri ürünün karşılığını alamamaktadır. Pamuk üreticilerinin aldıkları verim masraflarını karşılamamaktadır. Ürün yetiştirmek için aldıkları tohum, gübre, ilaç, mazot. pahalı ama yetiştirdikleri ürün yok denecek bir fiyata satılmakta hatta satılmamaktadır ellerinde kalmakta. Çiftçi 1 litre mazot almak için 3 kilo pamuk satmak zorunda kalıyor.

Şöyle bir analiz yapacak olursak 2017 yılında çiftçimizin ürettiği pamuk balaya fiyatı 6,20 liraya alıcı bulurken bir yandan döviz dolar fiyatı 3,67 iken mazot Lt fiyatı 4,30 iken çiftçi kardeşim pamuğunu 3.25 liraya satmıştı.

Bu gün gelinen noktada 2018 yılında çiftçimizin ürettiği pamuk balya fiyatı 9,90 liraya alıcı buluyorken dolar fiyatı 6,15 lirayı mazot Lt fiyatı ise 6,50 seviyelerine gelmiş ve hala çiftçi kardeşim ürettiği pamuğu 3,40 liraya satmaktadır bu bir çelişkidir ve emeğe haksızlıktır.

Derhal bu yanlıştan dönülmesini umuyor çiftçimize emeğinin karşılığının verilmesini diliyorum.

Her geçen yıl pamuk sektörünün sorunları tedavisi mümkün olmayan kangren bir hastalığa dönüşmüştür. Uygulanan yanlış tarım politikaları, tohum, ilaç, mazot, gübre fiyatlarının yüksek olması, düşük destek primleri gibi nedenler pamuk için adeta sonun başlangıcı olmuştur. ’Pamuk üretimi emek ve zahmete dayalı bir üründür. Emek ve zahmetin yanında pamuk üretimi masraflı bir iştir.

Çiftçiler emek ve zahmetlerinin karşılığını almamakla birlikte yaptıkları masrafları karşılayamadıkları için topraklarını satma derecesine kadar gelmiştir. Durum böyle olunca çiftçiler hızla topraklarını satmaya başlayacak.” dedi