Sağlık çalışanlarından şiddet tepkisi
Şanlıurfa'da sağlık çalışanları, Nöroloji Uzmanı Dr. Ergin'e yapılan şiddeti kınayarak, 'Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz can güvenliğimiz sağlanıncaya kadar sağlık sistemini durduracağız' açıklamasında bulundu.
Şanlıurfa’da sağlık çalışanları, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Nöroloji Uzmanı Doktor Ebru Ergin’in farklı bir ilaç yazmadığı gerekçesiyle hastası tarafından darp edilmesini kınayan bir basın açıklaması yaptı.
Balıklıgöl Devlet Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına Türk Tabipler Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Hekim Birliği Sendikası üyeleri katıldı.
Hekim Birliği Sendikası Şanlıurfa İl Temsilcisi Dr. Yusuf Eryazğan, Türk Tabipler Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Fırat Erkmen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Kadın Sekreteri Selma Ateş de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türk Tabipler Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Fırat Erkmen tarafından okunan basın açıklamasında sağlıkta şiddetin yine en önemli gündem maddesi olmayı sürdürdüğü kaydedildi.
Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin’in görevi başında bir hasta tarafından ciddi bir saldırıya uğradığı hatırlatılan açıklamada, Ergin’in hayati tehlikesinin devam ettiği ve şu anda yoğun bakımda bulunduğu belirtildi.
"GÜVENSİZ İŞ YERLERİNDE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ"
Açıklamada, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı benzer fiziksel şiddet olaylarından örnekler verilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Sağlık alanında şiddetin geldiği boyuttan son derece rahatsız ve kaygılıyız. Yıllardır, yapılması gerekenleri söylemekten, Sağlık Bakanlığı’nı ve yetkilileri bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk. Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını, neden çözüm için adım atmadığını, neden önerilerimize kulak tıkadığını merak ediyoruz.
Hiçbir kamu kurumuna hatta alışveriş merkezlerine kontrolsüz girilemezken hastanelere akla gelebilecek her türlü zarar verici alet ile girilebilmesini kabul etmiyoruz. Klinikler, yoğun bakımlar, acil servisler, ambulanslar, polikliniklerdeki fiziksel şartlar şiddetin önünü açmaktadır. Bu nedenle güvenli çalışma alanları oluşturulmasının ivedi gereklilik olduğunu ve bütün yöneticilere sağlık çalışanları için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması konusunda sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz.
Şiddete, yalnızca hastaneye başvuranlar tarafından değil ekranlardaki dizilerde, gazetelerdeki köşe yazılarında, politikacıların sözlerinde, idarecilerin baskılarında da tanıklık ediyoruz. Çıkarılan SABİM hattı ile de tüm hekimler Sağlık Bakanlığı tarafından psikolojik şiddete, ağır duygusal yüke maruz bırakılıyor. Acil asistanı olarak görev yaptığı sırada SABİM’e yapılan haksız başvurular gerekçe gösterilerek işyerinde sürekli mobbinge maruz kaldığı için canına kıyan Dr. Melike Erdem, ne yazık ki bu şiddetin en ağır göstergesi olmuştur.”
“Sağlıkta şiddet, genel şiddet ikliminden, siyasetçilerin şiddet üreten politikalarından da ayrı düşünülemez” denilen açıklamada, sağlık çalışanlarının “şiddet doğuran sağlık sisteminde, güvensiz işyerlerinde çalışmak istemediği” kaydedildi.
Bir sağlık çalışanının daha yaşamını yitirmesine tahammülleri olmadığı vurgulanan açıklama, şu ifadelerle sonlandırıldı:
“Sağlıkta şiddetin ana kaynağı olan neoliberal sağlık politikalarından derhal vazgeçilmesini,
Sağlıkta şiddet için Türk Tabipleri Birliğinin önerileri çerçevesinde etkili yasa çıkarılmasını,
Sağlık kurumlarında şiddeti önleyen fiziksel değişiklikler yapılmasını, güvenli işyerleri oluşturulmasını,
Tüm işyerlerinde kadına karşı şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulanmasını,
İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konup etkili bir şekilde uygulanmasını,
İş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 Sözleşmesinin imzalanmasını talep ediyoruz.”
ERYAZĞAN: "SAĞLIK SİSTEMİNİ DURDURACAĞIZ"
Hekim Birliği Sendikası Şanlıurfa İl Temsilcisi Dr. Yusuf Eryazğan da açıklamasında sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdi. Eryazğan, “Özendirici ve göstermelik değil, caydırıcı yasalar acilen çıkartılmalıdır. ‘Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz can güvenliğimiz sağlanıncaya kadar sağlık sistemini durduracağız’. Sorumluları tekrar göreve davet ediyoruz” ifadesini kullandı.