Şanlıurfa'da köprüsü yıkılan esnaf ve vatandaşın "tehlikeli çözümü"
Şanlıurfa'da mart ayında yaşanan sel felaketinde, derelerin üstünün betonla kapatılmış bölümlerinin etkili olduğunun tespit edilmesi üzerine bu bölümler açılarak dere yatakları genişletildi. Bu kapsamda Şani Efendi Caddesi üzerinde Eyyübiye ile Haliliye ilçelerini birbirine bağlayan köprü de yıkıldı. Eski sanayi sitesinin de yolu olan köprünün yıkılması, esnafı ve vatandaşları mağdur ediyor.
Şanlıurfa'da 14-15 Mart’ta etkili olan sağanak yağış sonrası sel felaketi yaşandı. Yağış miktarı 137,6 kilogram olarak ölçülürken, Karakoyun Deresi, Cavsak Deresi, Karaköprü Deresi ve Sırrın Deresi taştı. Derelerin taşması ile sel felaketi birçok bölgeyi olumsuz şekilde etkiledi. Şanlıurfa’da sel felaketinde 17 kişi hayatını kaybetti.
Yaşanan sel felaketinde kentte bulunan derelerin üzerinin bir bölümünün, daha önce betonla kapatılmış olmasının etkili olduğu tespit edildi. Bu kapsamda taşkınların yaşandığı üç derede çalışma başlatıldı. Derelerin üstünün betonla kapatılmış bölümleri açılıp, dere yatakları genişletildi.
Şani Efendi Caddesi üzerinde Eyyübiye ile Haliliye ilçelerini birbirine bağlayan Karakoyun Deresi üzerinde bulunan köprü de yıkıldı.
Esnaf ve vatandaşlar, tehlikeye aldırış etmeden yıkılan köprüden, geri kalan demir boru üzerinden karşıya geçmeye çalışıyor.
Alternatif köprünün dar ve uzak mesafede olduğu için kullanmadıklarını belirten esnaf ve vatandaşlar, mağdur olduklarını belirterek, yetkililerden köprünün yapılmasını istiyor.
AYAZ: ESNAF RAMAZAN AYINDAN BERİ PERİŞAN DURUMDA
BİHA’ya konuşan eski sanayi sitesindeki esnaftan Mehmet Ayaz, köprü yıkıldığından beri iş yapamadıklarını belirtti.
Köprünün yıkılmasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmadığını ileri süren Ayaz, şunları söyledi:
“İki aydır köprümüz yıkılmış. Yapılması için uğraşıyoruz ama muhatap bulamıyoruz. DSİ’yi arıyoruz diyorlar ki ‘ŞUSKİ’nin boruyu çekmesi lazım’. ŞUSKİ’yi arıyoz, ‘DSİ’yi arayın’ diyorlar. Şanlıurfa Valiliği’nden randevu aldık ama sonuç yok. Bu esnaf Ramazan ayından beri perişan durumda ve şu anda kimse iş yapamıyor. Çok işlek bir yol. Bütün belediye otobüsleri geçiyor buradan. Bütün esnaf buradan çalışıyor. En az 100-200 esnaf mağdur burada. İnsanlar köprü olmadığı için buradan geçip gidip gelemiyor. Bundan dolayı iş olmuyor. Biz burada oturuyoruz, iş yapamıyoruz. Biz sesimizi kime duyuralım onu anlamadık.”
“OY ZAMANI GELİP OY İSTİYORLAR AMA SORUNUMUZU ÇÖZMÜYORLAR”
İsmini vermek istemeyen başka bir esnaf ise köprünün bir an önce yapılması gerektiği ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bu köprümüz iki aydır böyle. Bu esnaf sürekli böyle perişan, sinek bile burada uçmuyor. Buradan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sesleniyorum, neredeler, milletvekilleri neredeler, gelsinler bu halimizi görsünler. Kan ağlıyoruz, burada siftah bile yapamıyoruz. Geçen gün buraya iki yaşlı adam düştü. Kokudan geçilmiyor. Nerede bu devlet gelsin bu halimizi görsün. Yeter artık, bıktık. Oy zamanı gelip oy istiyorlar ama sorunumuzu çözmüyorlar. “
MİLLEVEKİLİ ADAYI AVAS: GECELERİ DAHA DA TEHLİKELİ OLUYOR
Köprü nedeniyle mağdur olduğunu belirtenlerden biri de Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Adayı Fahriye Yonca Avas.
Bölgede seçim çalışması yapan Fahriye Yonca Avas, yolun karşısına geçmek istediğini ama köprü yıkık olduğu için geçemediğini söyledi. Avas, bölgenin tehlikeli olduğunu belirterek, köprünün bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
Avas, “Şu anda bulunduğumuz yerde sizin de gördüğünüz gibi yıkık köprü var, ne kadardır yıkık olduğunu herhalde yetkililer biliyordur. 2 aydan fazladır burası yıkık. Ben de geldim karşıya geçmek ve çalışma yapmak için ama maalesef geçemiyoruz. Bizim böyle baktığımızda milletvekili adaylarımız ve belediye başkanlarımız bize böyle makyajlı güzel yerleri gösteriyorlar. Ama ben Urfa’nın arka sokaklarını gezerken, hiçbir milletvekili adayına ve siyasi partiye rastlamadım. Burası tehlikeli, vatandaşlar buradan geçiyor. Geceleri daha tehlikeli oluyor” dedi.