Sedef Kakma Sanatı, Bozova Halk Eğitimi Merkezi'nde Bayan Kursiyerleriyle Buluştu

Bozova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zekeriya Göker'in desteğiyle ve İşkur işbirliğinde açılan Sedef Kursu, Bozova Halk Eğitimi merkezinde kursiyerlerle buluştu.

Bozova Halk Eğitimi Merkezimizde unutulmaya yüz tutmuş sedef kakma sanatını bayan kursiyerlerimiz ile buluşturmanın yeni bir yeniliğinin heyecanını yaşıyoruz diyen Kurumu Müdürü Necati Taş, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde zirveye ulaşan sedef işleme sanatı kadın kursiyerlerimizin elinde hayat buluyor.

Kültürel ve sanatsal faaliyetlerini sürdüreceklerini belirten Bozova Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Taş, Önemli bir sanat dalını Bozovalı kadın kursiyerlerimizle buluşturduğumuz için mutluyuz. Bozova Halk Eğitimi Merkezi olarak kültür ve sanat faaliyetlerine daha da yoğunlaşacağız. Bu çerçevede Bozova’da kültür ve sanatı daha da ileriye taşımak için yeni yeniliklerimiz devam edecektir. Yeniliklere ve vatandaşlarımızın kurs talebi doğrultusunda kurs faaliyetlerine desteğimiz her zaman olacaktır.” dedi.

Sedef Kakma kursuna kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Taş, “Halk Eğitimi Merkezimizde birçok branşta açılan kurslara bayanlarımızın yoğun ilgisini gözlemliyorum. Bu bizim çalışma şevkimizi de arttırıyor. Sedef usta öğreticilerimiz bilgi birikimlerini kursiyer bayanlarımızla paylaşarak, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı özellikle genç kuşaklara sevdirmek için çaba göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Bozova Halk Eğitim Merkezi ile İŞKUR işbirliğinde açılan 600 saatlik Sedef kursunda eğitimlerine devam 25 bayan kursiyerler ise hem güzel zaman geçiriyor hem de meslek öğreniyor. Sedefçilik eğitimi alan kursiyerler, yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alıyoruz. Sedefçilik eğitimi alarak meslek öğrenmeye geldik. İnşallah başarılı olacağız, buradan belge alacağız. Kendi atölyemiz, bir dükkânımız olsun. Kendi ekmeğimizin peşinden koşmayı düşünüyoruz. Çizimleri öğreniyoruz. İlerde işimize çok yarayacak. Buradaki arkadaşlarımızla aramız çok iyi ve zamanımız da iyi geçiyor” dediler.

Kursa katılan bayanlar doğrama makinelerinde ahşaba şekil verip, daha sonra ahşap parçalarına çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler çiziyorlar. Ahşaplara küçük deniz kabuğu parçaları yerleştirerek çeyiz sandığı, el aynası, hediye sandığı, plaket kutuları gibi farklı ürünler ortaya çıkartıyorlar

Hünerli elleriyle erkeklere adeta taş çıkartan bayan kursiyerler sadece ahşap işlemeleri yapmayıp bunu yanı sıra hediyelik plaket kutuları da yaparak hem meslek öğreniyorlar hem de İş-Kur desteği ile günlük 35 TL aile bütçesine katkıda bulunuyorlar

Kurs sonunda alacakları sertifika ile kendi işyerlerini kurmayı planlayan kursiyerler Kaymakam Zekeriya Göker Bey e teşekkürlerini ilettiler.