Sorunları izleyicilerle buluşturan film: Bılura Nişo
Üç yıldır ciddi emekler sonucu yönetmen Sedat Kıran'ın yapımcısı ve yönetmeni olduğu Nişo'nun Kavalı belgesel filmi farklı bir döneme tanıklık ediyor. Hikaye gerçek, yaşanmış bir trajediyi konu ediniyor.
Bir dönemi beyaz perdeye aktaran yönetmen Sedat Kıran 1915’lerde Ermeni tehcirinde kurtulan Eğil’li bir aile olan Nişyan ailesinden marganzcu kaval ustası Digran Nişyan’ı (Nişo) konu edinen filmde Diyarbakır ve çevresinde nam salmış kaval çalgıcısı bilurvan bozkırda bir Vivaldi Hafız Zülfü Yokuş,Digran Nişyan’ın hikayesine benzeyen bir hikayesi olan Zülfü Yokuş babası 1915’lerde Kurtuluş Savaşına katılmış kurtuluş savaşından geri dönemeyen babası için üzüntüden çocukluk döneminde gözlerine kaybeden Zülfü Yokuş bir tüfeğin borusundan kaval yapar. O günden sonra çok iyi bir kaval ustası olmayı söz vermiştir kendine. Yıllarca kaval ustası olarak Diyarbakır ve çevresini kavalının melodisi ile inleten Zülfü Yokuş -bozkırın vivaldisi- maalesef son dönemlerinde yaşlılığı nedeni ile kavalı çalamaz ve çaresizlikten kavalını bir eskiciye satmak zorunda kalır. Bu kaval dostu onu bozkırın vivaldisi yapan Dikran Nişyan’ın kavalıdır. Bu kaval şimdi Diyarbakır kent müzesinde sergilenen kavaldır.
Filmde binlerce yıl bir arada yaşayan iki halkın, Ermeniler ve Kürtlerin inanç boyutunda farklılıkları, kendi aralarındaki sorunlar, siyasal erkin farklı inança sahip olan toplumlara dayattığı resmî ideolojinin toplumsal sonuçları aralarındaki çatışma filmde konu edilmektedir.
İzleyicilere binlerce yıllık kaval müziğinin hikayesi ve binlerce yıldır bir arada yaşamış halkların kendi aralarındaki sosyal ve siyasal inanç boyutundaki çelişkileri, sorunları izleyicilerle buluşturan bir filmdir Bılura Nişo.