Taylan ve Vuslateri, ''İnternet Dizileri Televizyonu Yenebilir''

Lüleburgaz'da katıldığı Çınaraltı Sohbetleri'nde konuşan oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan 'Yeni mecralar elbette yaratıcıyı özgürleştirir. İnternet, Televizyonu yakın zamanda yenebilir' dedi.

Lüleburgaz Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında 2 yıldır yapılan Çınaraltı Sohbetleri ‘Umut Verenler’ programının 15 Ağustos 2018’de gerçekleşen Sinema Televizyon konulu sohbetinde konuşmacılar oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan ve oyuncu Gonca Vuslateri oldu.

Zübeyde Hanım Parkı’nda saat 19.00’da gerçekleştirilen programa katılan Lüleburgazlılar Moderatör Celal Pir’i fahri hemşehrisi ilan ettiler.

Moderatör Celal Pir’in televizyon dizilerini kastederek konuşmacılara: “Türkiye’de insanlar okuduklarından çok gördüklerine mi inanıyorlar?” sorusu üzerine sözü alan oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan şunları söyledi:

Tam gerçeği istiyorsanız tarih kitapları var

Bir belgesel izlemediğimizi bilmemiz gerekir bir drama seyrederken. Biz orada bir belgeselden bahsetmiyoruz, bir kurgudan bahsediyoruz. Elbette ciddiyeti ve sorumluluğu olan bir eğlence ürünü olduğunu unutmadan izlemek lazım. Orada yeni bir sav, yeni tarihi bir gerçek sav edilmiyor; sadece drama ve iyi vakit geçirmek istiyoruz. Tam gerçeği istiyorsanız tarih kitapları var. Belgeseller var. Oraya bakın. Sinemanın da televizyonun da belirli süreçlerdeki macerası ülkenin konjoktürleriyle beraber yürür. Bir ihtiyaç doğar ve o ihtiyaca sektör cevap verir. Biz hayatı taklit ediyoruz. Hayatın bir kesitine büyüteç tutuyoruz, onu abartıyoruz; neşelendiriyoruz, hüzünlendiriyoruz ve bir ürün olarak sunuyoruz. Gerçekle arasındaki fark bu. O da dünyanın ya da ülkenin kendi macerasıyla doğru orantılı oluyor.

Umut meydanlardadır

Paylaşmak, birlikte üretmek, birlikte tüketmek, yaşamak kolay bir iş değil. Türkiye’de de kolay değil, Dünya’da da kolay değil. Umut meydanlardadır, sokaklardadır. Ama kırmak dökmek için değil; birlikte üretmek, iyi günde kötü günde birlikte olmak, bütün alanlarda bize benzemeyenlerle de bir araya gelmek.

Lüleburgaz’da olağanüstü bir kültür merkezi var. Bugün gezdik ve gerçekten göz yaşartıcı. İşte meydan orasıdır. Çünkü AVM’lerde ucuzluk sıralarında itişmek yerine, orada müzikten, danstan, heykelden, resimden, tiyatrodan, sinemadan nasibinizi almak onları birlikte paylaşmak, ulaşılabilir sanatı birlikte tüketmek, birlikte yaşama kültürünü şenlendirecek bir şey. O zaman sokaktaki tartışmalar daha yumuşayacak. Tartışmasız bir dünya kimse istemez çünkü tartışmasız, makul düzeyde çatışmasız bir dünya gelişmez, olduğu yerde durur. Bazıları muhalif olacak, bazıları taraftar olacak, sonra onlar yer değiştirecek. Çünkü eleştiri geliştirici bir şeydir. O yüzden Lüleburgaz Belediyesi’ni büyük alkışlamak lazım. Gördüğüm en iyi, potansiyeli en yüksek binalar burada. Burası müthiş bir yer.

Hiç bir iş küfür ederek reyting almaya çalışmaz

Olmayan ideal yalan bir dünya kurup onu mu anlatalım. Hiçbir iş küfür ederek reyting almaya çalışmaz. Hayat edepten ibaret değil. Bir ton uğursuzluk, bir ton tatsızlık var. Tecavüz var, çocuk istismarları var. Var oğlu var. Memlekette her gün bir kadının canına kıyılıyor. Çocukların hayatı karartılıyor. Biz bunlardan bahsetmeyelim niye çirkin?Güzel bir şey yapın onu çekelim o zaman. Kötü olanı yanlış olanı teşhir edelim.

İnternet dizileri televizyonu yenebilir

Yeni mecralar elbette yaratıcıyı özgürleştirir. İnternet dizileri ileri yıllarda televizyonu yenebilir.” Programa konuşmacı olarak katılan diğer konuk ise oyuncu Gonca Vuslateri oldu. Vuslateri Lüleburgaz’lıların sorularını şöyle cevapladı:

Dünyada izleniyoruz ama telif alamıyoruz

“Tarihi okuyarak gözlemlemek çok başka bir şey, bunları izlemek çok başka bir şey, izlemenin beklentileri ve onun motivasyonu çok başka bir şey. Bunu sinemasal olarak aktaranın elbette bir sorumluluğu var. Enerji olarak neyi ayakta tutmak istiyorsa ona odaklı olacaktır. Bunların karıştırılması bize kalmış. Biz bu noktada üzerimize düşeni yaparsak o zaman çok daha keyifli olur. Hanginiz bu ülkede kendi hayatını TV’den izleyebiliyor? Dünyadakilerle aynı işi yapıyoruz ama Türkiye’de telif hakları yok.

Yanımızdaki konseri cep telefonundan izliyoruz

Ben sahneden sorumluyum. Bir şiir her şeyi değiştirir. Buradaki 250 kişinin duygusunu değiştirebilir. Her şeyi değiştirebilir. Gerçekten ne yapalım biz? İhtiyaç ve bu ihtiyacın cevabı ne, ben de bilmiyorum? Karşı karşıyayız. Dibinizdeki konseri telefonla izliyorsunuz. Birlikte var olmamız, birbirimize bakmamız lazım.”

Gerenli: Halkımız yürekli sorular soruyor

Sinema ve Televizyon’un konuşulduğu programın bitiminde konuşmacılara çiçek veren Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli “Lüleburgaz’lilar ve çevre bölgelerden gelen katılımcılar böylesine değerli konuşmacılarımıza merak ettikleri her şeyi yüreklice sorarak aktif katılım sağlamaya devam ettiler. Konuşmacılarımıza ve halkımıza yürekten teşekkür ediyorum ” dedi.