UÇG, sorunları masaya yatırıyor! Kırıkçı konuk oldu
Şanlıurfa'da 6 yıl önce kurulan Urfa Çalışma Grubu, kentin sorunlarını yetkililerle masaya yatırmaya devam ediyor. 15 günde bir Perşembe günleri kentin dinamikleri ile bir araya gelen Urfa Çalışma Grubu yönetimi, sorunların çözümü noktasında adım atmayı sürdürüyor. Urfa Çalışma Grubu'nun bu haftaki konuğu AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı oldu.
Toplantıda “Misafiriniz olmaktan çok keyif aldım. Tek mesele; memleketti, Şanlıurfa’ydı. Şehir ve insan endişesinin samimiyetini okudum.” Diyen Kırıkçı’ya kentin bu güne kadar çözülen sorunları anlatıldı.
Urfa Çalışma Grubu Başkanı Rüştü Öcal, toplantının başında grubun işleyişi hakkında bilgi verdi. Öcal daha sonra çözüme kavuşan konuları anlattı ve memleketin önünde büyük sorunları tek tek sıraladı.
Başkan Öcal; tarım arazilerinin betonlaşması, Trambüs, Eğitim, Sağlık, Kentin estetiğini bozan yapılar, Şehir kimliğinin değişmesi, Neolitik çağ enstitüsü kurulması, Fırfırlı cami etrafındaki 5-6 evin yıkılması, Turizm Bakanının her ay Urfa’ya gelmesi, Balıklıgöl alan yönetimi gibi bir çok konuyu sıraladı.
KIRIKÇI: TARIM ARAZİLERİNİN BETONLAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Konuları büyük ilgi ve alakayla dinleyen AK Parti il Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, sorunları çözümü noktasında adımları attıklarını belirtti. Kırıkçı ilk olarak tarım arazilerinin betonlaşması ile ilgili olarak, “Toprak yayası çıkması gerekiyor. Şanlıurfa Valiliği ile görüşme yaptık ve 1. Sınıf tarım arazisine yapı için ruhsatın verilmemesi konusunda mutabakata vardık. Harran Ovası’nda esneme yok. Mera ve hazine arazisine yapılaşma verilmeyeceğini anlattık. İmar alanı sıkışan köylerde veya yerlerde yeni imar alanları açın ama tarım arazileri olmasın. Teklif verdik tarım arazilerinde yapılaşmaya karşı olduğumu belirttik” dedi.
KIRIKÇI: “ESKİ ŞEHRE YENİ AKSESUAR YAKIŞMIYOR”
Şanlıurfa’da sık sık gündeme gelen Trambüs ile ilgili olarak çok farklı bir görüş sergileyen Başkan Kırıkçı, “Eski şehre yeni aksesuar yakışmıyor” dedi ve işin yargıda olduğunu belirtti.
KIRIKÇI: İKİNCİ ÜNİVERSİTEYİ DÜŞÜNMEK AKIL FUKARALIĞIDIR
Toplantının başka bir konusu ise Şanlıurfa’da eğitim sorunuydu. Eğitim sorununu masaya yatıran Başkan Öcal ve UÇG yönetimi, “Neden eğitimde sürekli arka sıralarda yer alıyoruz” diye sordu. Başkan Kırıkçı ise, “Şanlıurfa’da üniversite öğrencisi hariç ilk, orta ve lise okullarında 800 bin öğrenci bulunuyor. Bunların 350 bini her yıl okullar açılmadan batıya çalışmaya gidiyor. Bunu da nüfus olarak bakacak olursak eğitimde yeterli başarıyı yakalayamıyoruz. Pandimiden dolayı derslik sıkıntısı daha da büyüdü. Şanlıurfa’da 800 bin öğrenciye 25 bin 500 derslik düşüyor. İnşallah derslik sorununu çözmüş olacağız. Üniversiteye gelince gerçekten güçlü akademik bir kadro oluşturamadık. İkinci üniversitesinin açılması sık sık gündeme getiriliyor. İkinci üniversiteyi şimdi konuşmak akıl fukaralığıdır” dedi.
KIRIKÇI: ŞANLIURFA’DA HASTANE ZİNCİRLERİ KURULMALIDIR
Masaya yatırılan başka bir sorun ise sağlıktı. Başkan Kırıkçı, sağlık konusunda kamu alanında Gaziantep ve Diyarbakır’da ne kadar sağlık personeli varsa Şanlıurfa’da aynı konumdadır. Komşu illerde bizden fazla sağlık çalışanı yok. Şanlıurfa’da asıl eksiklik özel sağlık alanlarının olmamasıdır. Alanında iyi hocaları Şanlıurfa’ya getiremiyorlar. Yani işin özü Hastane zincirleri kurulmalıdır” diye konuştu.
KIRIKÇI: ŞEHİRLERİN KİMLİKLERİ DEĞİŞTİRİLİYOR
Şanlıurfa’nın turizmi konusunda çok farklı bir görüş sergileyen Başkan Abdurrahman Kırıkçı, “Şuna dikkat edilmesi gerekiyor, toplumda buna dikkat etmeli. İstemeden şehirlerin kimlikleri değiştiriliyor. Bunu Şanlıurfa için demiyorum. Mesela ‘Peygamberler şehri Şanlıurfa’, ‘Sahabeler kendi Diyarbakır’ gibi gibi. Peygamberler şehri Şanlıurfa kimliğinin yanına Göbeklitepe’yi eklerseniz olmaz. Göbekliktepe Urfa’nın turizmidir, onu ancak pazarlarız. Peygamberleri pazarlayabilir miyiz? Bunun için şehir kimliğinin değişmemesine dikkat edilmelidir” dedi.
Siyasetin felsefesinin insan kazanmak olduğunu belirten AK parti il başkanı Abdurranman Kırıkçı, kentin estetiğini bozan yapılar için de konuştu. Kırıkçı, “Hanlar bölgesinin gün yüzüne çıkması için herkesle hem fikiriz. Gel gelelim ki, esnaf yerinden de çıkmak istemiyor. Mesela Haşimiye meydanındaki o tarihi mekanlarımızın gün yüzüne çıkmasını kim istemez ki. O bölgede yüzlerce esnaf var. Temizlenmsi için de ciddi adımlar atılması gerekiyor inşallah da yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
NECİP FAZIL KIKÜREK HEDİYESİ
Program sonunda Urfa Çalışma Grubu Başkanı Rüştü Öcal, Başkan Abdurrahman Kırıkçı’ya, 1983 yılı Türk Edebiyatı Dergisi Necip Fazıl Kısakürek özel sayısını hediye etti.