Urfa'da müzeler 6 aydır kapalı
Şanlıurfa'da, 6 Şubat'taki depremlerle mart ayındaki sel felaketinden olumsuz etkilenen Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi yaklaşık 6 aydır ziyaretçilere kapalı. Müzelerin eksikliklerinin hala giderilememesi kente gelen turistleri hayal kırıklığına uğratıyor.
Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Harran gibi tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra müzeleriyle de her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Ancak, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ve mart ayındaki sel felaketi, kentin turizmini olumsuz etkiledi.
Deprem ve sel felaketleri, Şanlıurfa'daki birçok tarihi ve turistik yapıda hasara neden oldu. Bu yapılar arasında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi de bulunuyor.
Yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği 34 bin metrekare kapalı alana sahip Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nin bodrum katı selden etkilendi.
Oluşan hasar sonrası bu müzeler ziyaretçilere kapatıldı.
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 26 Mart’ta hasarların onarım işinin ihale edildiğini belirterek, müzelerin en kısa sürede ziyarete açılması için çalışmaların yapıldığını bildirdi.
Ancak, sel felaketinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen eksiklikleri bir türlü giderilemeyen müzeler henüz ziyaretçi kabulüne başlamadı.
Müzelerin ne zaman açılacağı merak edilirken, ziyaret için müze önüne gelen yerli ve yabancı turistler binlerce esere ev sahipliği yapan bu yerlerin kapalı olduğunu görünce hayal kırıklığına uğruyor.
Urfa’daki turizmciler ise bu durumun kentin turizmini kötü yönde etkilediğini ifade ediyor.
BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, müzelerin kapalı olmasının Şanlıurfa turizmini olumsuz etkilediğini söyledi.
Müslüm Çoban, "Deprem ve sel felaketlerinden etkilenen tarihi ve turistik yapılar, ziyaretçilere kapalı. Bu durum, turistlerin Şanlıurfa'dan erken ayrılmalarına neden oluyor. Bu da kentin gece konaklama sayısında düşüşe yol açıyor" dedi.
ÇOBAN: AÇIK OLMASI KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Çoban, bu müzelerin açılmasının kentin turizmine önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Bu müzelerin açılması, turistlerin Şanlıurfa'da daha fazla vakit geçirmesine ve kentin ekonomisine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Kente gelen turistlerin müzeleri gezemeyerek hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Çaban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi açık olmadığı için orayı ziyaret etmek isteyen hem acenteler hem de gelen yerli ve yabancı turistler hayal kırıklığına uğruyor. Geçen ay Göbeklitepe’yi görmeye gelen bir yabancı turist, ‘müze ne zaman açılırsa haberim olsun’ dedi, sırf müzeyi görmek için tekrardan geleceğini ifade etti. Hem Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi hem de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait diğer müzelerin açılması Şanlıurfa turizmine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi açık olduğunda 4 saat daha fazla turisti Urfa’da tutuyor olacağız. Bu da Şanlıurfa’nın gece konaklama sayısını arttıracaktır. Şanlıurfa’nın esnafı, restoranı, oteli, konukevi, sıra gecesi ve bütün Şanlıurfa, bundan olumlu etkilenecektir. O bakımdan bir an önce müzelerimizin açılmasını umut ediyoruz.”
MÜZELER HAKKINDA
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Müzede, Göbeklitepe'den çıkarılan eserler başta olmak üzere, Urfa'nın zengin tarihine ışık tutan binlerce eser sergileniyor.
Mozaik Müzesi ise, Haleplibahçe'de bulunan ve 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen mozaiklerin sergilendiği bir müze.
Her iki müze de her yıl binlerce turist çekiyor.