Urfa'da sebze fiyatları uygunken meyve yüksek fiyatlarda seyrediyor

Urfa'da, mevsimi olması hasebiyle sebze fiyatları her ne kadar uygun olsa da, özellikle ağaç meyveleri denilen şeftali, kiraz, üzüm, kayısı gibi ürünlerde fiyatlar pek de yüz güldürmüyor. ŞUTİM Sebze Hali esnafı da, sezonu olmasından solayı domates ve biber fiyatlarının geçen yıla göre gayet ucuz olduğunu, ancak gerek zamlardan kaynaklı girdi maliyetlerinin yüksek olmasından gerek kış mevsiminin sert geçmesinden dolayı olsun, meyvelerin fiyatlarının yüksek olduğunu belirtiyor.

Başta akaryakıt olmak üzere, son günlerde hemen her ürüne gelen zamlar sebze ve meyve fiyatlarında da etkisini gösteriyor. 

Başta domates ve biber olmak üzere, sebze fiyatları, sezonu olmasından dolayı her ne kadar uygun olsa da, meyvede ise, özellikle ağaç meyveleri denilen şeftali, kiraz, kayısı, üzüm gibi ürünlerde fiyatlar yüksek seyrediyor. 

Sebze kısmında domates fiyatları hal pazarında 5-6 liradan satılırken, mahalle pazarında ise kalitesine göre 8 liradan 12 liraya kadar çıkıyor. Hal pazarında 4-5 lira olan yeşil biber, mahalle pazarında 10-15 lira arasında değişirken, hal pazarında 15-20 liraya alıcı bulan kırmızı biber ise, mahalle pazarında 30-35 liradan satılıyor. Halde 7-9 liraya giden patlıcanın fiyatı da, pazarda 15-25 lira arasında değişiyor.

Meyvelerde ise, halde 3-4 lira arasında olan karpuz, pazarda 6 liraya, halde 5-6 liraya olan kavun, pazarda 8 liraya, halde 25-30 liraya olan şeftali ile şekerpare pazarda 40-45 liraya, halde 15-20 liraya olan kiraz ise, pazarda 25-30 liraya satılıyor.

 

KILIÇ: SEZON BAŞLADI, SALÇALIK SEBZELERDE FİYATLAR UYGUN

Konuyla ilgili BİHA’ya konuşan Şanlıurfa ŞUTİM Sebze Hali esnaflarından Yusuf Kılıç, sebzede domates ve biber fiyatlarının uygun olmasının, Urfa’da salça sezonunun başlamasından kaynaklandığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Şehir olarak salçalık sebze sezonuna başladık. Yaklaşık bir 10-15 gün sonra da dolmalık kırmızı biber sezonumuz başlar. Şu an salçalık domates fiyatlarımız gayet uygun. 5 liraya satılıyor domates. Bu sene ürünlerimiz çok. Domateste de, kırmızı biberde de tonaj yüksek. Çünkü baya bir ekiliş yapılmış. Sahadan bize gelen bilgiler öyle. İnşallah bu sene geçen seneki gibi fiyatlar çok yüksek olmaz diye düşünüyorum.”

 

“MEYVEDE DIŞA BAĞLI OLDUĞUMUZ İÇİN FİYATLARI BU SENE BİRAZ YÜKSEK”

Esnaf Kılıç, fiyatlar her ne kadar uygun olsa da, bir girdi maliyetinin olduğuna, özellikle de akaryakıt ve işçiliğe gelen zamların fiyatlara da yansıdığına dikkat çekmekle birlikte, geçen sert kış koşullarından dolayı da meyve fiyatlarında, özellikle de şeftali, üzüm, kayısı, kiraz fiyatlarında bir yükseliş olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Ancak neticede, bir girdi maliyeti var. Geçen tekrar akaryakıtın üzerine gelen zamlar, işçiliğin üzerine, asgari ücrete gelen zamlar, tabii, ister istemez işçiliğe de etki edecektir. Ama yine de öyle geçen seneki gibi fiyatlar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Genel olarak meyve fiyatları yüksektir. Çetin bir kış geçirdik ülke olarak. Meyvenin yetiştirildiği bölgelerde çok sıkıtnılar yaşandı. Mesela, en büyük kayısı üretim merkezi olan Malatya’dan bu sene bize hiç kayısı gelmedi Urfa’ya. Geçen sene Iğdır’dan çok kayısı gelirdi. Bu sene ordan da az kaldı. Burada, hatta kilosu 30-35 liraya kadar satıldı. Meyvede şehir olarak tamamen dışa bağlı olduğumuz için, meyve fiyatları bu sene biraz yüksek. Kendi Urfa’nın yerli meyvesi olan karpuz ve kavun geliyor. Karpuzda da iyi karpuzlar 6,5-7 lira civarında, kavunda da iyisini 8-10 lira civarında hal pazarında satmaktayız şu an. Yani genel olarak mevsim şartlarına göre fiyatlar normaldir. Şeftali, üzüm, kayısı, kiraz bunların fiyatları, tabii, biraz yüksek görünüyor. Ama ekonomik şartları da göz önünde bulundurduğumuzda, eğer bir kilo kirazı 25 liraya alıyorsanız, çok da değildir. Ama tabii, neticede insanın bir alım gücü var. Bu elbette ki, fiyatlar insanları etkiliyor.”

 

“MEYVELERDE BİRAZ YÜKSEK, AMA SEBZE FİYATLARI GAYET UYGUN”

Önümüzdeki günlerde Urfa’nın yerli ürünleri arasında olan karpuz ve kavun fiyatlarında düşüş beklediklerini dile getiren Kılıç, ancak soğanda bir yükseliş olduğunu anımsatarak, konuşmasına şunları ekledi: 

“Yerli ürünlerimiz olan karpuzda, kavunda, daha düşüş de bekliyoruz. Domates ve biberde önümüzdeki günlerde düşüşler bekliyoruz. Bu aralar soğan biraz hareketli. Çünkü, bizim bölgemizde yetişen Urfa yerli soğanı bitme noktasında. Asıl soğanın anavatanı dediğimiz Ankara’daki soğanlarda biraz geç kaldı, yetişemedi. Onlar, bir 20-25 gün sonra herhalde çıkar. O yüzden arada bir boşluk oluştu. Bugünlerde biraz soğan fiyatlarında hareketlenme var. O da tahminen 10-15 güne kadar dengelenir. Genel olarak fiyatlar çok yüksek değil aslında. Dediğimiz gibi, meyvelerde biraz yüksek, ama sebze fiyatları gayet uygun.”

 

İRİ: ALIM GÜCÜ OLMAYINCA TÜKETİM AZALIYOR VE MALLAR ELLERİMİZDE KALIYOR

ŞUTİM Sebze Halinin bir diğer esnafı Mehmet İri de, düşük alım gücünden dolayı ürünlerin fazla satılmadığını ve ellerinde kaldığını kaydederek, “Tabii, bu ekonomiden dolayı böyle oldu. Milletin alım gücü yok. Alım gücü olmayınca tüketim azalıyor. Tüketim azalınca, üretim de fazla olunca arada fark oluyor. Böyle olunca da mallar elimizde kalıyor. Kalınca da fiyatlar düşüyor” diye konuştu.

 

“MAL SAHİBİ ZARAR EDİYOR”

Sebze fiyatlarının uygun olduğunu dile getiren esnaf İri,  “Şu anda domates 5-5,5 lira, patlıcanın hasadının sonuna geldiğimiz halde, şu anda 7 liraya. Ve patlıcan da yok. Karpuzun bundan bir hafta önce kilosu halin içerisinde 4,5-5 lirayaydı. Ben dün 4 araba sattım, 2,5 liraya. Kavunun kilosu hal pazarında 4 lira. Ama mal sahibine 6 liraya mal oluyor. Mal sahibi zarar ediyor. Şanlıurfa biberi, yeşil biber halden çıkış fiyat 4-6 lira arasında. Dışarıda pazara gidiyorsunuz, akşamları halden de ucuz veriyorlar. Çünkü onlar, malım bitsin de, zarar olsun diyorlar. Sıcak hava şartlarından dolayı birgün kalınca, mal çürümeye yüz tutuyor” dedi.

 

“MEYVELERİN İÇERİSİNDE EN UCUZU KİRAZ”

Esnaf Kılıç gibi, İri de ağaç meyveleri dediği şeftali, üzüm, kiraz, kayısı gibi ürünlerde fiyatların yüksek olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Meyveye gelince, toprak ürünleri olan meyve değil de, ağaç ürünlerinde, meyve kısmında bir yükseliş var. O da, hasadın sonuna gelindiği için öyle. Daha önce, bundan 20-30 gün önce şeftali 7-8 liraydı. Bugün ise, 25 lira. Çünkü yok. Meyvelerin içerisinde en ucuzu kiraz. Burada halin içerisinde kilosu 14-15 liraya satılıyor. Kayısı, Iğdır şekerparesi biraz yüksek. Mal aldığım adam, bana telefon açtı. Orda piyasası 28-30 lira, burada 25 lira. Adam alıp gönderiyor zarar ediyor, alıp gönderiyor zarar ediyor. Böyle bir, iki, üç zarar edince, artık o da göndermiyor.”