Urfa'da yıkım belirsizliği esnaf ve vatandaşı tedirgin ediyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde etkilenen illerden olan Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler semtinde onlarca bina yıkılmayı bekliyor. Yıkılmayan ağır hasarlı binaların neden olduğu tedirginlik bir tarafa, yıkılmaları halinde yerlerine ne yapılacağı, nasıl bir proje uygulanacağı da ayrı merak konusu.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden olan Şanlıurfa’da onlarca bina ağır hasar aldı. Özellikle birçok evin yıkıldığı Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler semtinde hasarlı bazı evlerin yıkım işlemleri tamamlanırken, ağır hasarlı birçok bina ise hala yıkılmayı bekliyor.

Semtte en son Atatürk Bulvarı’nda bulunan Emirgan Apartmanı’nın yıkım işlemleri yapılmıştı. Ancak o sırada yan tarafta bulunan hasarsız Cevheri Apartmanı’na zarar verilmesi, yıkım işlemleri konusunda tedirginliğe neden oldu ve semtteki yıkım işlemlerine ara verildi.

Semt sakinlerinin yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı evlerden duydukları endişe bir tarafa, hepsinin yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra yerlerine neyin yapılacağını ayrı olarak merak ediyor.

ASLAN: MUHTAR OLARAK ARTIK BEN CEVAP VEREMİYORUM

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan semtteki Sultan Fatih Mahalle Muhtarı Hikmet Aslan, mahalle sakinlerinin binaların ne zaman yıkılacağını ve sürecin nasıl işleyeceğini sürekli sorduklarını söyledi.

Depremden bu yana mahalle sakinlerinin çok mağdur ve perişan durumda olduğunu ifade eden muhtar Aslan, “Mahalle sakinlerimiz devamlı olarak bu binalar ne zaman yıkılacak, nasıl olacak, ne yapılacak diye soruyorlar. Seçimler de bitti. Bir an önce hayırlısıyla bu yıkımlara, vatandaşlarımız mağdur olmasın diye ağırlık verilse, vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilse çok memnun oluruz. Muhtar olarak artık ben cevap veremiyorum. Bunların bir an sonuçlandırılması, büyüklerimizden ricamızdır. El atılsa, vatandaşlarımızın faydasınadır” dedi.

“CEVHERİ BİNASI GİBİ OLURSA YIKILACAK BİNA SAYISI 100’Ü BULUR”

Kendi mahallesinde 10’a yakın, tüm Bahçelievler genelinde ise 50-60 binanın hasarlı olup yıkılmayı beklediğini kaydeden muhtar Aslan, Emirgan Apartmanı’nın yıkılması sırasında yan tarafta zarar gören Cevheri Apartmanı’nı hatırlatarak, “Bizim Sultan Fatih Mahallesi’nde 10’a yakın binamız hasarlı. Bahçelievler genelinde 50-60 arasında bina hasarlı. İşte Cevheri binası örneğidir. Yıkılacak olan binalarda yandaki binalara da zarar vermeyeceğini bilemiyoruz. O da olursa yıkılacak bina sayısı 100’ü bulur” ifadelerini kullandı.

“İŞ MERKEZİ, TİCARET MERKEZİ GİBİ GÜZEL BİR ŞEY YAPILMASI İYİ OLUR”

Muhtar Aslan, Bahçelievler semtinin bir ticaret merkezi olduğunu vurgulayarak yıkılan yerlerin yerine de iş ve ticaret merkezinin yapılmasını önerdi ve konuyla ilgili şunları söyledi:

“Buraya daha güzel bir proje yapılsa, daha alternatif bir şeyler sunulsa, vatandaşlarımızla istişare yapılsa, daha iyi olur kanaatimce. Vatandaşlarımız da mağdur olmaz. Buraya yüz yıllık bir proje gerekli. Örneğin, yıkılacak binanın yanındaki bina da 40-50 yıllık bina. O yıkılıp yeniden yapılsa, 5-10 sene sonra aynı riski taşıyacak. Büyüklerimiz, mimarlarımız da iyi bilir bu işleri, güzel bir şey yapılsa iyi olur. Burası Bahçelievler, Urfa’nın kalbi, iş merkezi yeri. Buraya ileri görüşlü, yüz yıllık bir proje istiyoruz. Buraya gelişi güzel, günü geçirmek amaçlı olmasın. İş merkez, ticaret merkezi gibi güzel bir şey yapılması daha iyi olur.”

“HIRSIZLAR ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR”

Hikmet Aslan, “İlk etapta buradaki hak sahiplerinin hakkı var. Öncelik onlara verilmeli ve onların hakkı savunulmalı.  Dışarıdan gelenlere öncelik verilirse olmaz. İlk önceliğimiz mahalle sakinlerimizdir” diyerek, semtte yapılacak herhangi bir projede hak sahibi önceliğinin mahalle sakinlerine verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mahalle sakinlerinin perişan halde olduğunu ileri süren muhtar Aslan, “Onlar da zor durumdalar. Herkes başka yerlere kiraya gittiler. Buradaki evleri tarumar oldu. Hırsızlar başını almış gidiyor. Emniyet güçlerimiz mücadele ediyorlar, ama yine de onlarla baş edilmiyor. Evleri yakıyorlar, evdeki bütün eşyaları çalıyorlar” ifadelerini kullandı.

ALAGÖZ: BAHÇELİEVLER’DE YIKIM İŞLEMLERİ TAMAMEN DURMUŞ

Yaklaşık 8-10 yıldır Bahçelievler’de esnaflık yapan Cihat Alagöz ise deprem sonrası hasarlı binaların yıkımlarının tamamen durduğunu söyledi. Alagöz, “Depremde Bahçelievler baya bir sarsıldı. Yan tarafımız da ağır hasarlı. İlerde 2-3 bina daha ağır hasarlı. Onların yıkımına başlandı. Ama bir arıza çıktı. Hasarlı binayı yıkarlarken sağlam binaya da zarar verdiler. Şu an Bahçelievler’de 10-20 ağır hasarlı bina var. Yıkım işlemleri yapılmıyor. Başka yerlerde yapılıyor, ama Bahçelievler’de yıkım işlemleri yapılmıyor. Şu anda Bahçelievler’de yıkım işlemleri tamamen durmuş durumda” diye konuştu.

“İNSANLARIN BAHÇELİEVLER’DE BİNALAR YIKILACAK GİBİSİNDEN KORKULARI VAR”

Yıkım işlemlerinin devam etmemesinin hem esnafı hem de semte giden vatandaşları etkilediğini vurgulayan esnaf Alagöz, “Bu durum hem esnafı hem de buraya gelen insanları çok etkiliyor. İnsanlar tedirgin. İşte Bahçelievler’de binalar yıkılacak gibisinden korkuları var. Yıkımların bir an önce başlaması, diyelim bir ay içinde Bahçelievler’i temize çıkartır. Bahçelievler yavaştan eski günlerine döner”” dedi.

“YIKILAN BİNALARIN YERİNE BİR ŞEY YAPILAMAZ. ÇÜNKÜ ÖZEL MÜLKTÜR”

Yıkılacak binaların yerine yeni bir şeylerin yapılmasının biraz zor olduğunu savunan ve Bahçelievler’de bir iş ya da ticaret merkezi gibi bir projenin pek tutmayacağını söyleyen esnaf Alagöz, sebebi konusunda da şunları dile getirdi:

“İşin gerçeğini konuşmak gerekirse, yerine bir şey yapamaz. Çünkü hepsi özel mülktür. Bir an önce yıkılsa, onların tekrara yapım işlemlerine geçilse daha iyidir. O eski binalar da belediye, devlet desteğiyle geri dönüşüme katılsa, onlar da yıkılıp yeniden yapılsa Bahçelievler için daha iyi olur. Bahçelievler Urfa’nın kalbidir. Bahçelievler’i gerek belediye, gerek valilik makamları göz önünde tutmaları lazım. Burası Urfa’nın prestijidir. Urfa için çok önemlidir. Bahçelievler kendisi bir ticaret merkezidir. Ticari olarak Urfa’nın kalbidir. Yıkılan binalar, zaten binadır. Buraya bir ticaret merkezi pek tutmaz. Çünkü alanı kısıtlı bir alandır”.