Urfa'daki ücretli öğretmen sayısı belli oldu
Türk-Eğitim-Sen, ücretli öğretmen sayısını 81 ilin valiliğine tek tek sordu. Alınan sonuçlara göre, Şanlıurfa 3 bin 217 kişiyle en çok ücretli öğretmenin görev yaptığı dördüncü il oldu.
Türk Eğitim-Sen, ülkedeki ücretli öğretmen sayısını belirlemek için 81 ilin valiliğiyle bir çalışma yaptı. Alınan sonuçlara göre, ülkedeki ücretli öğretmen sayısı ilk defa 85 bin 513’e yükseldi. Eğitim fakültesi mezunu 140 bin öğretmen atama beklerken, 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının asgari ücretin altı parayla ilkokullarda bile derse girdiği raporlandı.
ÖĞRETMENLER HARİÇ HERKES DERS VERİYOR
Ücretli öğretmen rekoru 25 bin 469 kişiyle İstanbul'da bulunuyor. İstanbul’u sırasıyla Ankara ve Bursa’nın takip ettiği ücretli öğretmen sayısında Şanlıurfa dördüncü sırada yer alıyor.
Şanlıurfa'da bulunan 3 bin 217 ücretli öğretmenin bin 704'ü eğitim fakültesi mezunu, bin 290'ı ise herhangi bir lisans mezunu durumunda. 223 kişi 2 yıllık üniversite mezunu olmasına rağmen matematik, fizik, kimya, ingilizce dahil branş derslerine giriyor.
“EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ”
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, dikkat çeken raporla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Araştırmamızdan da görüleceği üzere bugün ülkemizde 86 bine yakın ücretli öğretmen çalıştırılıyor olması adeta öğretmen açığının ücretli öğretmenler eliyle giderilmeye çalışıldığına işarettir.
Gelinen noktada yapılması gereken; 2022 yılında en az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen ataması yapılmasıdır. Valiliklerin beyanına göre norm açığının 120 bine, ücretli öğretmen sayısının 86 bine yaklaştığı bu zamanda yapılan 15 bin atama ile sorun çözülemeyecektir. Hele ki, eğitim fakültesi mezunu olmayan, hatta yüksek okul mezunu ücretli öğretmenlerle eğitim hizmeti vermek yeni sorunlara neden olmak demektir.”
Eğitimde tasarruf olmayacağını belirten Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğitimin asli unsuru ve taşıyıcı kolunu da öğretmendir. Sınıfta öğretmeniniz yoksa eğitime yapacağınız diğer yatırımların pek bir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla eğitime yapılacak öncelikli yatırım ve alınacak öncelikli tedbir, öğretmen açığını gidermek olmalıdır.
Öte yandan neredeyse asal öğretmen istihdam modeli haline gelmiş olan ücretli öğretmenlerimizin aldıkları ücretler de kabul edilebilir değildir. Bu arkadaşlarımızın tamamı, asgari ücretin dahi yarısı kadar bir aylıkla görev yapmaktadırlar. Bu durum, öğretmenlik hizmetinin haysiyetiyle de bağdaşır bir tablo değildir. Bu emek sömürüsü sonlandırılmalı, tüm öğretmenlerimiz, mesleğin saygınlığına ve insan haysiyetine yakışır ücretleler çalıştırılmalıdır. Ayrıca bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin “ücretli” unvanıyla anılması da doğru değildir”.