Urfalı pamuk çiftçisi tövbe etti!

Şanlıurfa'da pamuk çiftçilerinden Sinan Gül, pamuk fiyatlarının maliyeti karşılamadığını dile getirerek içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı sözlere döktü ve "Artık tövbe, ben bittim. Pamuk beni bitirdi" diyerek artık pamuk üretiminden vazgeçtiğini söyledi. Çiftçinin bu kararı ise işçiler dahil en az 50 aileyi etkileyecek.

Pamuk fiyatları artan maliyetler karşısında eridi. Urfa'da bir çiftçi daha pamuk ekimine tövbe etti.

Pamuk üretiminde ülkede ilk sırada yer alan Şanlıurfa'da çiftçi tükenme noktasına geldi. Gübre, mazot, işçi maliyetleri, elektrik, su faturaları derken artan maliyetler karşısında açıklanacak pamuk fiyatlarına bel bağlana çiftçi umduğunu bulamadı. 21 TL'lik taban fiyat bazı alıcılar tarafından iddiaya göre 10 TL'nin altına düşürüldü. Duruma isyan da gecikmedi. 

"57 YAŞINDA BORÇ ALTINA GİRDİM" 

Çiftçilerden Sinan Gül, pamuk yığınlarının üzerine oturarak yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. 3 aydır yaklaşık 60 kişiye ekmek kapısı araladığını ancak artık üretim yapamayacak duruma geldiğini söyleyen Çiftçi Gül "Ben yarıcıyım. Yarısı benim yarısı tarla sahibinin. Yemin ederim ben böbreğimi, kanımı satsam masrafın altından çıkmam. Ancak çeken bilir. Hemen hemen 50-60 kişi 3 aydır yanımda çalışıyor. Gübreciler, ilaç satanlar, kamyoncular, hamallar fayda görüyor. Sadece bu yük de üreticinin üzerinde. Sadece pamuk toplama maliyeti 4 milyon. Bugün de tüccar gelmiş pamuğuma 6 bin fiyat veriyor. Satsam, sadece toplama parasını bile karşılamıyor. Bu nasıl masrafı kurtaracak Allah için!? Arabamı sattım bir parça borcumu verdim. Daha çuvalla borcum var. Önümüz kış. Çoluk çocuğumun geçimini nasıl yapacağım? 57 yaşımda borç altına girdim. Siz olsanız bu pamuğu eker misiniz? Pamuk yuvamızı yıktı. Her şey yükselmiş, bu pamuğa ne olmuş?! Artık tövbe. Şimdiye kadar binlerce kişi kapımda ekmek yiyordu. Herkes hakkını helal etsin. Kendilerine başka iş arasınlar" dedi. 

Çiftçiler, zararlarını karşılayacak bir çözüm bekliyor.