Urfalı vekil adliye sorununu Meclis'e taşıdı

Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa'da yaşanan adliye sorununa ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa'da yaşanan adliye sorununa ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Şanlıurfa'da nüfus artışı ve ihtiyaçlar doğrultusunda adliye binasının artık yetmemesi, mahkemelerin adliye binasına sığmaması ve adliyelerin 4 parçaya bölünmesi gibi nedenlerle yargı hizmetlerine erişimin etkin, yeterli ve ulaşılabilir olmaktan çıktığı belirtildi.

Urfa Barosu'nun ve avukatların parçalı adliyelerin tek adliyede birleştirilmesi veya merkezi tek bir kampüste toplanmasına dair talep ve çağrılarının karşılık bulmadığı ifade edilen önergede, şunlar kaydedildi:

"Haliliye ilçesinde bulunan Urfa Adliyesi, Urfa Barosu ve Urfa Ticaret ve Sanayi Odası binaları arasında kalan, Urfa Ek Adliye Binası'nın yapımı için 2021 yılında Adalet Bakanlığı tarafından açılan ihalede, ek bina yapım işini Rast Madencilik A.Ş ve Nurpa Enerji Madencilik Yapı Taşımacılık Besi Sanayi ve Ticaret A.Ş iş ortaklığı tarafından 116 milyon 447 bin TL bedel karşılığı alındığı ve temel kazma işlemlerinin başladığı ilan edilmiştir. 700 gün içerisinde teslim taahhüdü içeren ihale sözleşmesine rağmen, ihaleyi alan şirket temeli kazdıktan sonra, bilinmeyen nedenlerle inşaatı yarıda bırakmış; malzeme ve araçlarını da alarak inşaatı adeta terk etmiştir. Yaklaşık 2 yıldır açık olan bu temel gerek zeminde su yükseltisinin olması gerekse yağmur sularının temel çukuruna dolması nedenleriyle çevre ve halk açısından tehlike arz etmektedir. Urfa Barosu da 08.11.2023 tarihinde, bu hastalık ve ölüm tehdidi barındıran temel alanıyla ilgili önlem alınması için yetkililere çağrıda bulunmuştur. Geçen iki yıla rağmen ne Adalet Bakanlığı ne Şanlıurfa Valiliği ne de belediye bu konuda herhangi bir önlem almamış, hayati risk taşıyan bu temelin tehlike saçmasına göz yumulmuştur. Ayrıca çok uzun yıllardır sürüncemede kalan Şanlıurfa Adliyesi Ek Hizmet Binası'nın yapımı ve yarıda bırakılmasıyla ilgili de kamuoyu ve muhataplara net bir bilgi verilmemiştir. Son olarak ise Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 28.08.2023 tarihinde, 2023/797126 İhale No ile yayınlanan duyuru ile Şanlıurfa Ek Adliye Binası için yeniden ihaleye çıkılmıştır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da 03.09.2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Şanlıurfa Ek Adliye Binası için ihale tarihini, 25.09.2023 olarak açıklamıştır. Yapılan ihalenin sonucuna dair ise herhangi bir açıklama veya bilgilendirme yapılmamıştır."

Dilan Kunt Ayan, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

“-Şanlıurfa Adliyesi Ek Hizmet Binası’nın yapımıyla ilgili 2021 yılında yapılan ihalede yüklenici firma olan Rast Madencilik A.Ş ve Nurpa Enerji Madencilik Yapı Taşımacılık Besi Sanayi ve Ticaret A.Ş ile yapılan sözleşmenin içeriği nelerdir?

-Rast Madencilik A.Ş ve Nurpa Enerji Madencilik Yapı Taşımacılık Besi Sanayi ve Ticaret A.Ş hangi nedenlerle temel atımı ardından inşaatı bırakmıştır, yüklenici firmaya herhangi bir cezai şart uygulanmış mıdır?

-Bakanlığınız tarafından yapılan ihalelerde, çevreye, kente ve halka zarar verilmesini önleyici tedbirler alınması noktasında sözleşmeye tedbir ve sorumluluk hükümleri eklenmiş midir?

-2021 yılında temeli kazılan inşaatın, temel kazımı ardından tehlike yaratır şekilde açık bırakılmasından ve güvenlik önemlerinin alınmasından kim ve kimler sorumludur?

 

-Bakanlığınıza bu inşaat temel alanıyla ilgili bugüne kadar kaç başvuru yapılmıştır? Başvurulara hangi cevaplar verilmiştir?

-Temel kazılıp yarıda bırakılması ardından geçen 2 yılda neden ihaleye çıkılmamış, Adliye Ek Hizmet Binası’nın yapımıyla ilgili gecikme neden kaynaklanmıştır?

-İnşaat alanı olarak belirlenen ve yüklenici firmaya gösterilen bu yerle ilgili, zemin etütü, yapı ruhsatı vermek üzere inceleme ve denetleme çalışmaları, uzman yetkililer tarafından yapılmış mıdır?

-Bu bölgeye halk arasında “Bamya suyu” dendiği ve zeminin altında su yükseltisinin bulunduğuna yönelik iddialar doğru mudur? Doğru ise, son bir yılda deprem ve sel felaketi yaşamış Urfa’da bu bölgede yerinde ve güncel incelemeler yapılmış mıdır?

-28.08.2023 tarihinde ilan edilen ve 25.09.2023 tarihinde yapılacağı açıklanan ihalenin akıbeti nedir? İhaleyi alan firma ya da firmalar hangileridir? Sözleşme bedeli, teslim süresi, şartname ve sözleşme hükümlerinin detaylarını paylaşınız.

-Zeminin altının su veya bataklık olduğu yönündeki iddialar ve yaşanan felaketler ardından, yapılacak olan kamu hizmet binasının afet ve risklere karşı dayanıklılığını arttırmak üzere sözleşmede hangi düzenlemeler bulunmaktadır?

-İnşaata başlama tarihine kadar ve inşaat süresince, yapı alanında çevreyi ve halkı tehlikeden korumak için hangi güvenlik önlemleri, kim tarafından alınacaktır?

-Urfa Barosu avukatlarının mesleki faaliyetlerini engelleyen parçalı adliye mağduriyetini gidermek ve merkezi tek bir adliye yapmak konusunda çalışmalarınız var mıdır? Varsa, ne kadar süre içerisinde yapılması planlanmaktadır”?.