Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) finansman desteği ile Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünce, ‘Riskli gebelik ve ilk 1000 gün takibi projesi; altyapısının hazırlanması ve sürdürülmesi’ projesi kapsamında aile hekimi, aile sağlığı çalışanları, ilçe sağlık müdürlüklerinde ve göçmen sağlığı merkezlerinde görev alan hekim, ebe, hemşirelere yönelik 3 grup halinde 3 gün süren eğitimler başladı.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Solmaz, “Şanlıurfa, Suriyelilerle birlikte 2,5 milyon nüfusa sahip olup yıllık ortalama yetmiş bin küsur doğum gerçekleşen, kaba doğum hızının 29,1 olduğu Türkiye'de doğum sayısının İstanbul'dan sonra ikinci il olduğu bir şehirde yaşamaktayız. Şanlıurfa ilinde yaklaşık 700 birim ile 1.basamak sağlık hizmetini sunmaktayız. Bu yetmiş bin doğum muhakkak sizlere uğruyor sizlerin elinden geçiyor” dedi.
Solmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz gerek gebelerimizin gerek bebeklerimizin sağlığı için ‘bebeklerin ağlaması annelerin ağlamaması’ adına bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu programda kadın doğum pediatri, psikolog ve diyetisyen arkadaşlar eğitim verecek. Bizlerde eğitim vereceğiz. Çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir eğitim olacak. Bizim sizden isteğimiz bu eğitim sonrasında bundan sonra size gelen gebeleri, bebekleri daha yakın takip ederekten sürdürülebilirliğini sağlamanız burada aldığınız bilgileri sahada aktif hale getirmelisiniz. İnşallah Şanlıurfa ili ‘bebeklerin öldüğü annelerin ağladığı’ bir il olmaz. ‘Bebeklerin ağladığı annelerin güldüğü’ hem annelerin mutlu olduğu, hem bizlerin mutlu olduğu bir il konumuna gelir diye ümit ediyorum”.
YORUMLAR