Beyazgül, yaptığı yazılı açıklamada,”Son günlerde kamuoyuna açık olarak yapılan Göbeklitepede ki uygulamaları eleştiren haber ve açıklamalar, UNESCO yolunda büyük masraflarla, büyük çabalarla gerçekleştirilen Göbeklitepe çalışmalarına ve imajına önemli derecede zarar vermektedir… Dünyada eşsiz bir konumda olan bu yapıyla ilgili uygulamalara yapılan eleştiriler her ne kadar iyi niyetle yapılsa da, Göbeklitepe’ye duyulan aşırı ilginin heyecanıyla yapılmış, düşünülmeden ve prosedüre uygun olmayan vakitsiz yaklaşımlardır.
Göbeklitepe de yapılan uygulamalar 2863-5226 sayılı kanun ile 5/11/1999 tarih 658 sayılı yüksek kurul kararlarına tamamıyla uygundur.. Bu kararlara göre ören yerlerinin gezilip görülüp tanıtılması için bakanlıkça çevre düzenlemesi projesi yapılır..Bu çevre düzenlemesinde yürüyüş yollarıda belirlenir..Bu yürüyüş yollarının malzemesi ahşapta olabilir, dogal taş veya bordür taşı da olabilir..Bu malzemeler tarihi alana uzaklığına göre belirlenir.. Genelde tarihi alana yakın kısımlarda ahşap malzemeler, giriş kapısı ve bekçi kulübesine yakın kısımlarda taş malzemeler kullanılır.” diye konuştu.
‘İTİRAZ PROJE SAFHASINDA YAPILMASI GEREKİYORDU’
“Göbeklitepede’ki uygulamada da aynı anlayış gözetilmiştir.. Bazı arkeologlar tümünün ahşap olmasını istyebilir. Bu tercih meselesidir..” diyen Beyazgül, şunları kaydetti:”Eğer itiraz edenlerde, böyle bir tercih hassasiyeti var idiyse, bu itirazın proje safhasında yapılması gerekirdi.. Kamuoyuna duyurmadan, Göbeklitepenin imajına zarar vermeden bu konuda resmi itirazlar halen yapılabilinir. Zira dökülen çimentolar dünya standardına uygun olarak Geotekstil keçelerin üzerine dökülmekte ve her an kaldıralabilinir niteliktedir.. Ayrıca kanuna ve ilke kararlarına uygun olarak ören yerlerinde yapılacak projelerde, bekçi kulübesi,bilet gişesi,wc,zorunlu ihtiyac birimleri( otopark,gezi yolu ve tanıtım panoları) yapılabilir..Bu öneriler kazı başkanı, yoksa müze müdürlüğü öneri görüşleri doğrultusunda sunulur, bakanlıkça değerlendirilir.. Koruma kurulu kararıyla müze denetimin de uygulanır..
‘YETERKİ HER ŞEY BİLİMSEL VE YASALARA UYGUN OLSUN’
Göbeklitepe de kullanılan çimento kalınlığı ve Geotekstil keçe üzerine yapılan uygulama ve uygulamada kullanılan lastik ayaklı paletler tamamıyla dünya standartlarına uygundur.. Ören yerlerinde kesinlikle çimento kullanılmayacak,iş makinesi girmeyecek kuralı diye bir sınırlama yoktur.. Öyle olsaydı Göbeklitepeyi örten güzelim dalga çatısının inşa edilmesi ve stabil durması mümkün değildi. Yeterki her şey bilimsel ve yasalara uygun olsun.”
‘ÇİMENTOTEPE’ PAYLAŞIMLARI TAMAMIYLA GÖBEKLİTEPEYİ İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIDIR’
Tüm Şanlıurfalılara çağrıda bulunan Beyazgül,”Göbeklitepe için yapılan ‘Çimentotepe’ paylaşımları tamamıyla Göbeklitepeyi itibarsızlaştırmaya çalışan,UNESCO yolunda yara almasına yönelik art niyetli kampanyalardır.. Heyecanla beklediğimiz, Göbeklitepenin açılışına gölge düşürecek açıklamalardan kaçınmaya, tüm Urfalıları Göbeklitepeye sahip çıkmaya çağırıyoruz..” diyerek sözlerine son verdi.
YORUMLAR