Ocak ayıyla yürürlüğe giren yeni kademeli elektrik tarifesi cep yakan sonuçları göstermeye başladı. Sosyal medyandan sokaklarda topluca yapılan protestolara kadar tepkilerini dile getiren vatandaşlar son aylardaki faturaların aralarındaki farka dikkat çekiyor. Ocakta zamların faturalara sadece yarısının yansımasıyla dahi tutarlar karşısında şoka uğrayan vatandaşlar, zammın asıl etkisini şubattaki faturalarında gördü.
Üreticisinden çiftçisine, esnafından vatandaşına kadar milyonlarca insan elektrik dağıtım şirketlerinin kademeli tarife sistemiyle haksız kazanç sağladığını düşünüyor. Bu da gözleri elektrik dağıtım şirketlerine çevirdi.
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ürettiği elektriği, dağıtım şirketlerine 33 kuruşa satıyor. Dağıtım şirketleri ise vatandaştan 79 kuruş alıyor. Devlet vergi ve fonlardan 25 kuruş alırken, vatandaş 1 lira 37 kuruş ödüyor.
Üstelik bu rakam sadece 210 kilovatsaatin altına bir tüketim için geçerli. 210 kilovatsaatin üstü için ödenecek rakamsa 2 lira 6 kuruş.
Devletin kazanmadığı vatandaşın mağdur olduğu elektrikte tek kazanan ise dağıtım şirketleri olduğu görülüyor. Özel şirketlerin kâr amacı güderek yaptığı zamlarla 2020 yılında brüt kazancı 135 milyar lirayı buldu.
Dağıtım şirketleri bu karın 5 milyar lirasından fedakarlıkta bulunması halinde yaklaşık 20 milyon haneye 250 lira indirim sağlanabilir.
Zam öncesi 2021 yılında dağıtım şirketleri toplam abonelerden aylık 19,7 milyar lira gelir elde ederken, 2022’de bu rakam 42,2 milyar liraya yükseldi. Bu da yüzde 114 artış ile aylık 22,5 milyar lira fazladan gelir demek.
Özel dağıtım şirketlerinin 2022 yılında da 270 milyar lira kazanç sağlaması bekleniyor.
YORUMLAR