Haliliye Belediyesi geri dönüşüm projesinde rekor kırdı

Haliliye Belediyesi geri dönüşüm projesinde rekor kırdı

Haliliye Belediyesi 'Sıfır Atık' projesi kapsamında 2021 yılında 369 ton kağıt, plastik, cam ve metal malzeme topladı. Projeyle ekonomiye 1 milyon liralık rekor bir katkı yapıldı.

08 Şubat 2022 - 10:50 - Güncelleme: 08 Şubat 2022 - 11:14

Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından başlatılan projede ilçede 2021 yılında 369 ton kağıt, plastik, cam ve metal malzeme toplandı. Projeyle ekonomiye 1 milyon liralık rekor bir katkı yapıldı. Geri dönüştürülen atıklar sayesinde 4 bin 182 yetişkin ağacın kesilmesi ve 300 milyon litre suyun kirletilmesi engellenmiş oldu. İlçedeki öğretmenlere, kamu çalışanlarına ve belediye personellerine yönelik Sıfır Atık konusunda bilinçlendirme eğitimleri verildiği projede kadınlar için de geri dönüşüm atölyeleri düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ‘Sıfır Atık’ projesi başlatıldı.

Projede yoğun göç baskısı altındaki pilot bölgelerde atık yönetimi uygulamalarını iyileştirmek ve toplum temelli, katılımcı bir atık yönetim sistemi geliştirerek toplumsal uyumu desteklemek amacıyla yerel idareler ve belediyelerle birlikte çalışıldı. ‘Sıfır Atık’ sistemlerinin kurulması, etkin, verimli ve sürdürülebilir atık yönetimi ve bertarafı konularında gerekli plan, strateji ve politikaların geliştirilmesi, halkın çevre ve atık konularındaki duyarlılığının artırılması amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Projede pilot bölge seçilen yerlerden biri de Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi oldu.

EKONOMİYE 1 MİLYON TL’DEN FAZLA KATKI YAPILDI

Haliliye Belediyesi’ne verilen destek kapsamında, toplam 10 milyon değerinde teknik ekipman ve araç desteği sağlandı. İlçenin farklı noktalarına, okullara ve kamu binalarına atık toplama kumbaraları kondu, atık malzemelerin atılması karşılığında kalem veren makineler bölgedeki 10 noktaya yerleştirildi. Geri dönüşüme teşvik amacıyla, Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin atıkları getirerek ücretsiz temizlik malzemesi alabilecekleri bir market kuruldu.

Tüm bu çalışmaların neticesinde ilçe genelinde 2021 yılında 246 ton kağıt, 56 ton plastik, 45 ton metal malzeme, 22 ton cam ile binlerce pil ve yüzlerce litre atık yağın geri dönüşümü sağlandı. Bu geri dönüşüm sayesinde ekonomiye 1 milyon 93 bin 680 TL’lik katkı yapılması rekor bir rakam olarak dikkati çekti. Geri dönüştürülen atıklar sayesinde 4 bin 182 yetişkin ağacın kesilmesi ve 300 milyon litre suyun kirletilmesi engellenmiş oldu.

Girişim dahilinde ayrıca ilçedeki öğretmenler, kamu çalışanları ve belediye personellerine yönelik Sıfır Atık konusunda bilinçlendirme eğitimleri verildi. Ayrıca kadınlar için geri dönüşüm atölyeleri düzenlenirken, geri dönüşüm konusunda mesleki eğitimler, ilk ve orta öğretim öğrencileri için hazırlanan bilgilendirici animasyon içerikli eğitimler de sunuldu.


 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...