Kış aylarında zatürreye dikkat!

Kış aylarında zatürreye dikkat!

En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasında bulunan zatürreye kış aylarında dikkat edilmesi gerekiyor.

16 Ocak 2022 - 10:50 - Güncelleme: 16 Ocak 2022 - 11:10

Tıbbi adı pnömoni olan zatürre, kısaca akciğer dokusunun iltihaplanması olarak biliniyor. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilen zatürre, özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanım varlığında daha sık görülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatime Yavuz, zatürrenin tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

ATEŞ, ÖKSÜRÜK, GÖĞÜS AĞRISI EN SIK RASTLANAN BELİRTİLERİ

Yaklaşık iki yıldır süregelen pandeminin etkeni SARS-Cov da viral pnömoniye neden olduğunu belirten Yavuz, ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısının en sık rastlanan belirtiler olduğunu kaydetti. Yavuz, "Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır zatürre durumlarında bir hastada deri ve mukozanın mavi renk alması, ciddi nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı olabilir" ifadesini kullandı.

AŞILARIN ETKİSİ 

Yavuz, özellikle kış aylarında, kapalı ortamlarda bulunma sıklığının artması, havalandırma oranlarının azalmasına bağlı olarak solunum yollarıyla bulaşan tüm hastalıklarda artma görüldüğüne vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güncel sorunumuz Covid de olduğu gibi diğer tüm solunum yollarında enfeksiyona neden olan hastalıklardan korunmak için, özelikle kapalı ortamlarda maske kullanımına ve hijyen koşullarına riayet edilmesi büyük önem taşır. Hasta kişi ile temasın azaltılması, hasta odasının sık sık havalandırılması, hasta kişinin eşyalar ile temastan sonra ellerin yıkanması bulaşı azaltmakta önem taşımaktadır. Pnömoniye yol açan bakteri ve virüslere karşı kullanılan aşılar hastalığı önlemekte ve bulaşıyı engellemektedir. Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır."

Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedavilerin gerekebileceğini belirten Yavuz, çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabileceğini kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...