Şanlıurfa’da güvercinler açık artırma ile satılıyor

Şanlıurfa'da güvercinler açık artırma ile satılıyor

Güvercin besleme alışkanlığı yaygın olduğu Şanlıurfa'da, kimi vatandaşlar evlerinin damına yaptıkları kümeslerde onlarca kuş besliyor. Kentte kuş kahvehanelerinde toplanan kuş meraklıları, yanlarında getirdikleri güvercin cinsi ve özelliklerine göre açık artırmayla satışa çıkarıyor.

31 Ocak 2023 - 09:52 - Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 10:03

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan ancak Şanlıurfa kültüründe ayrı bir yeri ve önemi bulunan ‘kuş kahvehaneleri’ günümüzde hala varlığını devam ettirmekte. Şehirde kuş kahvehanelerinde toplanan kuş meraklıları, yanlarında getirdikleri güvercinleri cinsi ve özelliklerine göre açık artırmayla satışa sunuyor.

Hafta sonları iki lira çay parasına bu kahvede bir araya gelen kuş tutkunları hem aile geçimlerini sağlamak hem de güvercin kuşları hakkında bilmedikleri bilgileri de ediniyor. Türkiye’nin birçok ilinden gelen güvercin satıcıları, burada hem güvercin alıyor hem de satıyor.

Kıyasıya pazarlığın yapıldığı ihalelerde, satılan her kuş için yüzde 15 pay ise güvercinin satışına aracılık yapan kuşçu kahvesindeki görevliye veriliyor. Ancak her akşam kuş kahvelerinde canlı olarak yapılan güvercin ihaleleri pandemiyle birlikte internete taşınmıştı. İnternet ortamında yapılan ihaleler ve artan yem fiyatlarında dolayı esnaf zor günler geçiriyor.

İhaleci İmam Dildaş pandemi nedeniyle internete ortamına taşınan ve halen internet ortamında devam eden kuş ihaleleri yüzünden ve artan yem fiyatlarından dolayı eskisi gibi kazanmadıkları kaydetti.

 

DİLDAŞ: İNTERNETE YAPILAN SATIŞLAR BİZİ ETKİLEDİ

İnternetten satış yapan ihaleciler yüzünden eskisi gibi kazanamadıkları belirten Dildaş, “Kuş satışları şu an güzel, bu zaman kuş satışlarının tam zamanıdır. Kuşların para ettiği zamanlardır. Yazın ise para etmez. Fakat eskisi gibi kazanmıyoruz. Eskisi gibi kazanıyoruz dersek yanlış olur. Artık kuşçuluk bir zanaat oldu. Kimi internetten satıyor, kimi elden. Eskiden sadece ihalelerde satılırdı. Pandemiden önce kazanıyorduk. Pandemiden önce kuş satışı sadece ihalelerde ve kuşçularda olurdu. Şimdilerde internetten satanlar oluyor ve biz kazanamıyoruz eskisi gibi” dedi.

KUŞ MERAKLILARI BESLEDİKLERİ KUŞ SAYISINI AZALTTI

Artan yem fiyatları yüzünden elindeki kuşçuların ellerindeki kuş sayısını düşürdüğünü belirten Dildaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“10 lira ila 20 lira arasında kuşlar var. Ama yemin kilosu 20 lira. Yem almak zor geliyor. Bugün 100 tane kuş beslediğin zaman en aşağı 3-4 kilo yemi var. Şimdi 3 kilodan hesaplasak günlük 60 lira, aylık bin 800 lira yapar. Kuşçu ne yapıyor, getirip kuşunu satıyor. Artık 100 kuş besleyeceğime 40-50 kuş besleyeyim diyor.  Ama kuşçuluğu bırakmıyor, bırakanın da olacağını düşünmüyorum. Fiyatlar istediği kadar artsın, kuşçuluğu bırakan olmaz. Kendisi aç, susuz kalır ama kuşu alır besler. Kuşçuluk bağımlılıktır” ifadelerini kullandı.

“ARABA VE EV İLE KUŞ TAKASI YAPAN OLUYOR”

“Araba ve ev ile kuş takası yapan oluyor.” diyen Dildaş, “Şimdi elimde bulunan en pahalı kuş, 12 bin lira. Yapılan kuş ihalesinde ben 16 bin liraya kuş sattım. Şimdi 1 milyon liraya kadar kuş var. Kuşa göre fiyatlar değişiyor. Araba ve ev ile kuş takası yapan oluyor. Arabasının anahtarını bırakıp, üstüne para veren oluyor kuş için. Yani o arabanın parası daha o kuşu kurtarmıyor” dedi.

“DİĞER İLLERDEN TALEP ÇOK”

Türkiye’nin birçok ilinden güvercin talep edildiğini ifade eden Dildaş, “Sadece Şanlıurfa merkezden değil, diğer illerden de talep çok. Başta Urfa’nın ilçeleri olmak üzere Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, İskenderun ve Türkiye’nin birçok ilinden kuşlara talep geliyor. Kuş meraklıları çok. Avukatı, doktoru, savcısı neredeyse her meslekten insanlar geliyor” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda