İl Temsilcilik Binasında gazetecilere açıklama yapan Açar, şunları kaydetti:”Bildiğiniz üzere iki haftadır şehrin gündeminde olan ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Nihat Çiftçi’nin de açıkladığı Kaşmer Dağının İmara açılmasıyla ilgili mesleki olarak biz Şehir Plancılarının direkt ilgili alanın da olmasından dolayı ve yaptığımız tetkikler neticesinde kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hâsıl olmuştur. Bu bağlamda planın değerlendirilmesini usul yönünden yapacak olup ve çekincelerimizi sıralayacak olursak; Büyükşehir Belediye başkanımız her ne kadar planlama alanının Kentsel Gelişim Alanı olduğunu ifade etse de Alan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ‘ Özel Proje Alanı’ dır. Söz konusu Özel Proje Alanı kent için rezerv konut alanı olarak düşünülmüş ve kentin gelişimi için kamu arazisi olması münasebetiyle önem arz etmektedir. Büyükşehir Belediye meclisince onaylanmış bulunan plan en erken 20-30 sene sonra yapılaşabilecek bir alan olup gelişen ve değişen Şehircilik ilminin 20 sene sonra ki ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalacağı tarafımızca açık bir şekilde görülmektedir. Bu alanı kentin mevcut alt yapı götürülemeyen imarlı alanlarına (dağeteği, esenkent,ağızhan gibi) eklemek bu kentin gelecek nesillerine projeksiyon sağlamak değil kağıt üzerinde elden ele gezecek tapu kayıtları oluşturmak olacaktır.
STK’LAR NEDEN DAHİL EDİLMEDİ
Alanın büyük kısmının kamu arazisi olduğu göz önüne alırsak, halkın arzına sunulacak bir planlama da katılımcı planlama anlayışı dediğimiz halkın ve ilgili STK ların görüşleri alınarak bu fikirlerin plana dahil edilmesi gerekirken yapılan plan halktan saklanmış katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri göz ardı edilmiştir.
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan 10.01.2017 tarih 561 evrak kayıt numaralı görüşte kurum görüşü olumsuz olup olumsuz görüşe rağmen bir planın onaylanması imar kanuna aykırılık teşkil eder. Biz Şehir Plancıları kentin gelişiminin kontrollü bir şekilde belli plan ve projeksiyonlarla etaplanmasından yanayız. Başından beri söylediğimiz bütün kentin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planının yapılması gerekliliğini burada tekrar vurgulamak gerekiyor. Aksi halde kentin belli noktalarına parçacıl yaklaşımlarla kent gelişimini sağlamaya çalışmak ileride kenti geri dönülemez çıkmazlara sokacaktır.
RANT ODAKLARI TEKNOLOJİK KENT KAVRAMI ETRAFINDA DOLAŞIYOR
Son zamanlarda rant odaklarınca isimleri çokça zikredilen Teknolojik Kent, Akıllı Kent, Ekolojik Kent, Çevreci Kent gibi kavramlar kullanılmaktadır. Ekolojik Kent kavramı ; ‘’ Enerjisi, Üretimi, Tüketimi, Kaynakları, Alt ve Üst yapısıyla kendi kendine yetebilen kent ‘’ anlamına gelmektedir. Bu parametrelerin kaçının bu plan çerçevesinde düşünüldüğü izaha mecburdur. Bir an önce tapu dairesine gönderilmek istenen bu alan için çağdaş şehircilik norm ve kavramlarının kalkan edilmesi ise ayrıca bizi rahatsız etmiştir.”
YORUMLAR