’Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ Sınav Süreci

'Temel Yeterlilik Testi (TYT)' Sınav Süreci

YGS ve LYS yerine getirilen Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018’de uygulanmaya başlanacak. Yüksek Öğretim Kurulu’nun TYT için Matematik ve Türkçe derslerindeki soru yaklaşımını değiştirmesi adayları tedirgin etmişti. Koordinatör Rehber Öğretmen Nilgün Şekerci, adayların tedirginliğini azaltmaya yönelik ders çalışma sistemleri hakkında önerilerde bulundu.

02 Ocak 2018 - 17:22

Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği yeni üniversite sınav sistemi, YGS ve LYS’ye göre hem oturum hem de puan türü sayısı bakımından avantaj sunuyor. Önceki sistemde adaylar mart ayında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına, haziran ayında ise Lisans yerleştirme sınavına giriyorlardı ve 6 oturumluk maratonda 18 puan türü ile değerlendiriliyorlardı.

Yeni sistemde ise Temel Yeterlilik Testi, sayısal, eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil puan türleri geçerli olacak.Sınav sistemi ve soru türleri ile ilgili birçok kaynakta farklı bilgilerin yer alması, adayların ve velilerin ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşamalarına yol açtı. Uğur Anadolu Lisesi Rehberlik Birimi Koordinatörü Nilgün Şekerci, haziran ayında 2 gün içinde 3 oturumda girilecek Temel Yeterlilik Testi ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ile ilgili adaylara ve velilere yönelik rahatlatıcı bilgiler paylaştı.Yükseköğretim Kurulu’nun ve ÖSYM’nin açıklamalarının düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini ifade eden Rehberlik Birimi Koordinatörü Nilgün Şekerci; “Temel Yeterlilik Sınavı’nda yer alan testlerin soru sayılarıyla katsayıları orantılı olacağı açıklaması yapıldı. Soru sayısı fazla olan Matematik ve Türkçe soruları katsayılarının Sosyal ve Fen sorularından fazla olacağı tahmin edildiği için öğrencilerin hangi ders grubunda olursa olsun Türkçe ve Matematik dersine önem vermesi gerekiyor. TYT sınavı ortak müfredattan hazırlanacağı için daha çok 9. ve 10. sınıf derslerinin konu eksiklikleri belirlenerek, bu eksikliklerin bir program doğrultusunda kapatılması çok önemli” dedi. Şekerci sözlerini şöyle sürdürdü: “Adayların sınav sırasında süreyi kullanma, hangi testten başlanırsa daha başarılı olunduğu, kodlama hatası yapmama, turlama yöntemini kullanarak zor soruya takılmadan çok soru çözme ve emin olunmayan durumlarda işaretleme yapmama gibi sınav tekniği ile ilgili konuları tecrübe etmeleri başarılı olmalarına katkı sağlayacaktır. Rehberlik birimi olarak adaylara denemeler sonrasında yanlış yapılan ve boş bırakılan soruların analizini yapmalarını, bir sonraki denemeye kadar öncelikle yanlış yapılan konuların üzerinden geçmelerini, sonrasında da boş bırakılan konuları çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

Ayrıca velilerin de yetişkin bireyler olarak çocuklarını rahatlatacak, kaygılarını azaltacak tutum ve konuşmalar içinde olmaları gerekiyor. Veliler bilgi kirliliğinden etkilenmemek için çocuklarının öğretmenleri, rehberlik servisleri ve idarecilerle dirsek teması halinde olmalı.”

Kaynak: milliyet

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...