Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafında birincisi 2007 yılında gerçekleştirilen geleneksel robot yarışmasının 14'üncüsü, bu yıl "Göbeklitepe" teması ve "Ahican Tarihin Sıfır Noktasında" sloganıyla Şanlıurfa'da yapılıyor.
Bakanlığın koordinesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Vakfı (TEKNOFEST) ve Türk İşbirliği Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA), ACROME iş birliğinde GAP Arena Spor Salonunda 4 gün boyunca sürecek yarışma bugün itibarıyla start aldı.
Yarışma öncesindeki törene video konferans yöntemiyle katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, uluslararası robot yarışmasının peygamberler şehri Şanlıurfa'da tarih kokan 'Göbeklitepe' teması ve 'Ahican Tarihin Sıfır Noktasında' sloganıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Bakan Özer, bilim ve teknolojide ilerleyen ülkelerin güçlü ülkeler olarak görüldüğünü, bu gücün farkında olan ve ona sahip olmak isteyen milletlerin de bilim insanlarına ve bilimsel araştırmalara büyük önem verdiğini kaydetti.
BAKAN ÖZER: AMACIMIZ TÜM GENÇLERİMİZİ BİLİMSEL GELİŞMELERLE TANIŞTIRMAK
Bakan Özer, uluslararası robot yarışmasının bilim ve teknoloji alanında gençlerin ilgi ve meraklarını perçinlemek, onları araştırmaya teşvik etmek ve onların yeni bilgiler üretmelerine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Salgın nedeniyle 2 yıldır gerçekleştiremediğimiz Robot Yarışması'nı bugün Şanlıurfa'da geniş katılımlı bir şekilde düzenliyoruz. Sadece Türkiye'den değil Bosna Hersek, Azerbaycan, Mısır, Tunus, Katar, Pakistan, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden 100'e yakın öğretmen ve öğrencimizi Şanlıurfa'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Amacımız tüm gençlerimizi, tüm çocuklarımızı, yavrularımızı bilimsel gelişmelerle tanıştırmak, inovatif yaklaşımlarla onları sürekli desteklemek. Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle son zamanlarda fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda devasa adımlar atıyoruz. Ve bunların sonucunu almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, son 10 yılda fikri mülkiyet bağlamında yaklaşık üç ürüne tescil almışken 2022 yılının ilk 5 ayında 7 bin 200 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilini aldı. Bunlar, bu kültürün eğitim kademelerinde yaygınlaştığı zaman ne kadar kısa sürede sonuçları alabileceğimizi göstermesi anlamında çok manidardır.”
AYHAN: BU YARIŞMA KAPASİTE OLUŞMASI AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK BİR TECRÜBE
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ise, Şanlıurfa’nın bu tür yarışmalar yapabilme kabiliyeti, kapasite oluşması açısından çok büyük bir tecrübe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Eğitimde görünürlükte, farkındalıkta, yaratıcılıkta bu tür festival ve yarışmaların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu da ülkemizde mesleki ve teknik eğitim niteliğinin arttırılması, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi pratiğe dönüştürmesi açısından çok değerli yarışmalardır. 2 binin üzerinde proje ve binlerce katılımcıyla burada güzel bir program icra edeceğiz. İlimizin bu tür yarışmalar yapabilme kabiliyeti, kapasite oluşması açısından çok büyük bir tecrübe. Sadece bu tarafından baktığımız zaman Şanlıurfa her türlü organizasyona ev sahipliği yapacağını göstermiş olacağız."
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener de organizasyonu Şanlıurfa'da yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, " Milli Eğitim Bakanlığı olarak zaten bu tür çalışmalarda her zaman desteğiz ve araştırmacı, geliştiren, geleceği kurgulayan gençler hedefimiz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise bu organizasyonun Şanlıurfa’da yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
16 Haziran’a kadar sürecek yarışma bin 400 kurumdan, 12 kategoride, 4 bin 397 robotla ve 10 bin 813 katılımcıyla yapılıyor.
YORUMLAR