26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolaysıyla Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde kamu kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının desteğiyle, Şanlıurfa Piazza AVM’de vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik düzenlenen standların açılışı Vali Yardımcısı Ufuk Akıl’ın katılımıyla yapıldı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Emniyet Müdürlüğü Narkotik Birimi, Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Müftülüğü’nün bilinçlendirmeye yönelik broşür, kitap ve benzeri materyallerle açtığı stant çalışmasına Yeşilay Şanlıurfa Şubesi de destek verdi. Arya adıl narkotik köpeğinin de gösterileriyle yer aldığı etkinliğe katılan kuruluşlar, uyuşturucu ile mücadeleye yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapacaklar.
Stant etkinliğinin açılışını yapan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, stantları ziyaret ederek görevlilerden yaptıkları hazırlıklar hakkında bilgi alarak, etkinlik süresince mümkün olduğu kadar çok vatandaşa ulaşılması tavsiyesinde bulundu.
Vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği stant açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, uyuşturucu kullanımının ve bağımlılığın, ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle sadece kullanan kişiyi etkilemekle kalmayıp, başta yakın çevresi olmak üzere toplumun bütün kesimlerine yansıyarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi.
Uyuşturucu kullanımına karşı gerekli önlemler alınmadığı takdirde, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sosyal problemler listesinin en üst sıralarında yer alacağına dikkat çeken Vali Yardımcısı Akıl, bu durumun toplumsal düzeni bozduğunu, özellikle de toplumun en önemli yapı taşı olan gençlere zarar vermek suretiyle gelecek nesilleri tehlikeye attığını ifade etti.
Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, konuşmasına şöyle devam etti:
Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanısıra, çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle uyuşturucu kullanımına karşı mücadeleyi hem bireysel hem de kurumsal olarak destekleyebilecek projelerin hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının dünya çapında bir tehlike olduğunu vurgulamak için bir çok çalışma yapmaktadır. Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılınd aaldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü olarak belirlemiştir.
Bu amaçla ülkelerde 26 Haziran tarihinde çeşitli etkinlikler yapılmakta ve uyuştrucunun zararları üzerinde durulmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenebilir ve öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri olan uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, en üst düzeyde kararlılıkla ve multidisipliner bir yaklaşımla sürdürülmektedir. Bu amaca yönelik farkındalık oluşturmak ve toplum bilincini artırmak amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 26 Haziran tarihinde, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışlarının önemi vurgulanmakta ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir.
Şanlıurfa Valiliği olarak uyuşturucu ile mücadelede temel amacımız, bu maddenin hiç kullanılmaması, kullanmış olanları da tedavi ettirmektir. Gençlerin korunması için madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili eğitim almalarının ve bilinçlenmelerinin sağlanması gerekmektedir. Uyuşturucu madde kullanan kişilerin danışmanlık, arınma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandırılması mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Önemi her geçen gün artan bu soruna karşı, toplumun tüm kesimlerini içine alan bir mücadele gerekmekte olup, başta Şanlıurfa Valiliğimiz olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıa çok önemli görevler düşmektedir.
İlimizde de bağımlılık ile mücadelede kurumlar arası işbirliğini ve koordinasyonu sağlamak, temel stratejileri belirlemek ve eylem planlarını hazırlamak, onaylamak, gerektiğinde değiştirmek, güncelleme ve uygulamasını takip edip değerlendirmek üzere Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu çalışmalarına devam etmektedir.
Şanılurfa Valisi Abdullah Erin’in talimatlarıyla Şanlıurfa il merkezi ve ilçelerde “Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Araştırma ve Uygulama Projesi” uygulandığını da hatırlatan Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, bu kapsamda yapılan akademik çalışma ile durum tespitinin yapıldığını, akabinde projenin ikinci ayağının uygulanmaya başladığını ifade etti.
Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü Kapsamında iletişim ve farkındalık çalışmaları kapsamında açılacak stantlarda vatandaşlara Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu kullanımının zararları konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılacağını kaydeden Akıl, İl Müftülüğü tarafından hutbelerde konuyla ilgili bilgilendirme faaliyetlerine yoğunluk verileceğini, gençlerin katılacağı spor müsabakalarında uyuşturucuya hayır pankartı kullanılarak, farkındalık artırıcı faaliyetler gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Akıl, Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nın bilinirliğini artırmak amacıyla hazırlanan tanıtım videolarının ilimiz hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yayınlanacağını söyledi.
YORUMLAR