Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları ABD, Gastroenteroloji BD İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu,”Gastroenteroloji sindirim hastalıkları ile ilgili bilim dalıdır. Sindirim sistemi hastalıkları denildiği zaman yemek borusu, mide, barsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıkları anlaşılmaktadır. Endoskopi tüp şeklindeki organların içini görmek amacı ile geliştirilmiş esnek boru şeklinde, ucunda bir video kamera olan ve görüntüleri monitöre aktaran cihazlara verilen genel isimdir. Muayane edilen organ mide ise işleme gastroskopi, kalın barsaklar ise kolonoskopi, adını almaktadır.”dedi.
Endoskopi cihazlarının çok incelmesi ve ilaç sanayiindeki gelişmeler, endoskopik işlemlerin kısa sürede ve konforlu koşullarda yapılmasına imkân verdiğine dikkat çeken Uyanıkoğlu, şöyle konuştu:”Daha ileri bir yöntem olan ERCP; safra yolları ile pankreas kanalının incelenmesi için uygulanır. Bu işlem sadece görüntüleme için değil günümüzde daha çok tedavi amacı ile kullanılır. Safra yollarındaki taşın çıkarılması ya da kanallardaki darlıklara stent konulması başlıca uygulanan tedavilerdir. Ortalama işlem süresi gastroskopi için 5 dakikada, kolonoskopi için ise 15-20 dakikadır. İşlem sırasında biyopsi alınması veya polip denilen küçük tümörlerin çıkarılması işlem süresini uzatabilir.”
Gastroskopik tetkik için hastanın en az 6 saat aç olması gerektiğini ifade eden Uyanıkoğlu, şunları kaydetti:”İşlem öncesi hastanın boğazına lokal bir uyuşturucu sprey (Xylocain) uygulanmakta ve damar yolu ile de uyku verici, sakinleştirici bir ilaç (Dormicum) yapılmaktadır. Seyrek olarak ağrı kesici morfin benzeri ilaçlar da kullanmak gerekebilir. Kolonoskopik tetkik için ise işlem öncesi hastanın barsaklarının temizlenmiş olması gerekir. Bu amaçla hasta işlem öncesindeki gün bol sıvı almalı ve işlem öncesi akşam veya işlem sabahı barsakları temizleyici ilaçlar kullanmalıdır. İşlem sırasında hastaya uygulanan ilaçlar gastroskopideki gibidir. İşlem sonrası bir kaç saat süre ile hastanın dikkat dağınıklığı olabileceği için hastaların işlem yaptırmaya yalnız gelmemeleri ve işlem sonrası araç kullanmamaları tavsiye edilir. ERCP işlemi de benzer ilaçların uygulanması ile gerçekleştirilir. İşlem öncesi hastanın 6 saatlik açlığı yeterlidir. İşlem sonrası olabilecek komplikasyonlar yönünden hastanın takibi için şartlar elveriyor ise hastanın hastanede takibi gerekir. Kolonoskopi ve ERCP işlemleri sırasında uygulanabilecek tedaviler sırasında kanama riski vardır. Bu nedenle bu hastalarda işlemden belli süre önce kan sulandırıcı ilaçların kesilmiş olması gerekir.
İLK AMELİYAT GÖBEKLİTEPE’DE YAPILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR
Endosonografi, endoskopun ucuna ultrasonografi probu denilen ek bir cihaz yerleştirilip, dışarıdan ulaşılamayacak derin dokuların incelenmesi ve gerektiğinde biyopsi yapılması için geliştirilmiş ileri düzey bir işlemdir. Hastanemizde tüm bu işlemler rutin olarak yapılmaktadır. Sadece Urfa’ya değil çevre illere de hizmet verilen ünitemizde, bu ileri düzey işlemler için eğitim toplantıları da düzenlenmektedir. Dünyanın ilk ameliyatının, en eski yerleşim yeri ve ilk tapınağı olan Göbeklitepe’de yapıldığı tespit edilmiştir. 2019 Göbeklitepe yılı olarak ilan edilmiştir. Bu gelişmeler kursumuza ayrı bir anlam katmıştır.”
Uyanıkoğlu, Bu yıl Prof. Dr. Necati Yenice başkanlığında ikincisi düzenlenen endoskopi, endosonografi, ERCP kursuna katkılarından dolayı Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz, Başhekim Prof. Dr. Mehmet Akif ALTAY, Anestezi ABD başkanı Doç. Dr. Nuray Altay, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Akyüz, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Akyüz, ekibe yeni katılan Doç Dr. Cumali Efe ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
YORUMLAR