Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yardımcı doçentliğin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme, geçen hafta Meclis Başkanlığı'na sunuldu.Düzenleme ile ilgili detayları paylaşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 'Yardımcı Doçentlik' kadrosunun 'Doktor Öğretim Görevlisi' kadrosu olarak değiştirileceğini açıkladı. Fakat duyurulan yeni unvan, yardımcı doçentleri memnun etmedi. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine tasarıda yeniden düzenleme yapılacağı öğrenildi. Buna göre, Yardımcı Doçent kadrosunda olan 36 bin öğretim üyesi, hak kaybı yaşamadan 'Doktor Öğretim Görevlisi' kadrosuna geçirilecek. Aylık ücretler de Yardımcı Doçent kadrosuna göre daha iyi olacak.
YÖK'ün açıklamasında, geçici bir kadro olan 'Doktor Öğretim Görevlisi'nin sistemdeki mevcut öğretim görevlisi kadrosundan farklı olduğu belirtildi. Mevcut öğretim görevlileri 'öğretim üyesi' statüsünde değilken, 'Doktor Öğretim Görevlisi' öğretim üyesi sayılacak. Diğer yandan, doçentliğe geçişte sözlü sınav kalkacak ve asgari dil şartında da seviye düşürülecek. Ayrıca üniversitelere yetki devri sağlanacak. Doktor unvanına sahip araştırma görevlisi ve uzmanlar da ders verebilecek.
Düzenlemenin açıklanmasından ardından Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) 'Doktor Öğretim Görevlisi' olarak belirlenen unvanın 'Uzman Öğretim Üyesi' olarak değiştirilmesini talep etti. Çok sayıda yardımcı doçent, hali hazırda öğretim görevlileri kadrosu olduğu için, unvanın değiştirilmesini istedi. KARAR'ın YÖK ve Meclis kulislerinden edindiği bilgilere göre, Meclis'e sunulan teklifteki unvan bölümünde değişiklik yapılacak. TBMM Eğitim Komisyonu'nda yapılacak değişiklikte ise iki öneri üzerinde duruluyor. Bu önerilerin dünyada çok sayıda üniversitenin uyguladığı 'Asistan Profesörlük' ile 'Doktor Öğretim Üyesi' unvanları olduğu öğrenildi.
YORUMLAR