Peygamberler yurduyuz ama sorunlarımız çok
Ferhat Özer

Ferhat Özer

GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ...

Peygamberler yurduyuz ama sorunlarımız çok

03 Eylül 2020 - 11:16

Şanlıurfa dünyanın en eski kenti, insanlık tarihinin başlangıcı, tüm insanlığın ortak ata yurdudur. Tarih boyunca “Peygamberler Yurdu”, “Peygamberler Diyarı” adları ile anılmıştır.

Sadece Türkiye açısından değil tüm dünya açısından özel bir yeri olan Şanlıurfa’da bugün ne yazık ki, birçok problemle karşı karşıyadır. Bu güzel ilimizin sorunları bir kentin kendi içinde çözebileceği küçük problemler olmaktan uzaktır. Hep birlikte sorunları aklımıza geldikçe sıralayalım.

ENERJİ SORUNU

Şanlıurfa’nın problemlerinden ilki enerji problemidir. Çağımızda insanların sosyal yaşantılarını sürdürebilmeleri belli başlı enerji kaynaklarının sürekliliği ile mümkün olmaktadır. Elektrik enerjisi insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Elektriğin olmadığı bir yerde bugün medeniyetten bahsedemez durumdayız. Medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa’da sık sık elektrik sorunları gündeme getirilmektedir. 10 yıldır elektrik sorununun çözümüne dair verilen vaatler hiç biri yerine getirilmedi ve sorun her gün büyüyerek devam ediyor. Bu sorun karşısında sosyal devlet ilkesinin işletilememesi bir yana devlet tarafından kanunlar hiçe sayılmakta ve hukuksuz uygulamalarla çiftçinin destekleme primlerine haciz konulmaktadır. Bu düpedüz kanunların hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

SAĞLIK SORUNU

Pandemi öncesine gitmek istiyorum. Kentin hemen hemen bütün ilçelerinde doktor eksikliği bulunmaktadır.  Şehir hastanesi sözü verildi ve hatta sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a defalarca temel attırıldı ve ortada hastaneden eser yok.

Pandemi dönemine gelelim. Gıpta ile baktığımız sağlığımıza salgın pik yapınca deyim yerindeyse sınıfta kaldık. Sebebi Urfa’mı, Ankara mı bilmem ama sağlık yerlerde sürünüyor. Ortada çok iddia var. Bu iddialar haberde ve sosyal medyada yankılanıyor ama bir kişi çıkıp da bu doğru değildir demiyor. Demek ki yazılan ve çizilenler doğruymuş. 

MEVSİMLİK İŞÇİ PROBLEMİ

Şanlıurfa GAP’ın eskiden başkentiydi ancak şu anda GAP’ın başkenti değil, mevsimlik işçilerin başkenti. Aşağı yukarı okullar kapanmadan iki ay önce oradaki öğrencilerin çoğu veliler tarafından alınıp tarım işçisi olarak Urfa dışına götürülmekte. Malatya’ya, Ankara/Polatlı’ya Yozgat’a, Ordu’ya götürülmekte. Bunlar kaldıkları yerlerde barınma sorunu yaşarken, bir de her yıl yüzlerce işçimiz trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Tarlalarda çalışan binlerce işçi yasal hiçbir hukuki güvence altında olmadan ‘elçi’ veya ‘dayı başı’ olarak adlandırılan aracılara bağlı olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır. İşçilerin işverenlerinden yasal olarak herhangi bir hak talep edememesi, çalışma dönemlerinde karşılaştığı zorluklar ve işveren karşısındaki güçsüz konumlarından dolayı elçilere duyduğu ihtiyacı arttırmaktadır. Elçiler, işçilerin çalışma yaşamları ile ilgili her türlü kararı, işverenle ücret pazarlığı gibi çok önemli bir konuda bile, onlar adına verir. İşçilerin yolculuğu, çalıştığı yerlerde yapacağı alışverişleri, gerektiğinde sağlık kurumlarına ulaştırılması ve daha pek çok konuda onlar adına düzenlemeler yaparlar.

İŞSİZLİK SORUNU

Türkiye’nin en çok istihdam sorunu yaşayan kentlerindendir ve işsizlik oranları had safhadadır. Gençler işsizdir. Bu şehrimizin genç nüfusu iş fırsatı yakalamak için başka şehirlere göç etmekte oralarda ekmek parası telaşına düşmektedir. İşsizliğin önüne geçmek için her yıl işçi alımı yapılıyor ama işe gitmeden başkaları tarafından maaşları alınıyor. Bir kısmı da torpilli olarak alınıyor ki, bunların hiç de işe ihtiyacı yoktur. Bu yıllarca yaşandı. Belki de hükümetin sırtında bir kambur gibi duruyor. Denetleme olmayınca sorun da büyüyor.

EĞİTİM SORUNU

Bu konuda da pandemi öncesine gitmek istiyorum. Başta Şanlıurfa merkez olmak üzere; ilçelerdeki okulların dersliklerindeki öğrenci sayısı yer yer 40 ve 50’yi bulmaktadır ve hali hazırda yaklaşık en az 5 bin en fazla 9 bin öğretmen açığı mevcuttur diyebiliriz. Şanlıurfa öğretmen açığını her yıl yaşıyor. Bu rakam bazen 5, bazen 10 bini buluyor. Okulların temizlik işlerini yapacak personel yok. Bu yılı söyleyecek olursak bu rakam gülünç durumda.  Eğitim-Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, “Şanlıurfa’daki 2200 okulda temizlik işleri için İş-Kur üzerinden 3000 kişi verilecek. Bu sayı her okula 1,3, pandemi sürecinde temizliği anlata anlata bitiremiyoruz. Bu sayı en az 7000 olması gerekiyor” diye açıklama yapıyor. Dünyanın içinde bulunduğu pandemi sürecinde okullardaki öğrenci sayısının en az 2 bin kişi olduğunu düşünün. Bu 2 bin kişinin temizliği 1 kişi yapmak anlamına geliyor.

TURİZM ve ULAŞIM PROBLEMİ

Bir dönem Göbeklitepe yılı oldu. Cumhurbaşkanı açıkladı ama Şanlıurfa buna hazırlıksız yakalandı. Ulaşımından tutun, konaklamaya kadar sorunlar yaşandı. Yani kısacası medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa’da turizme yeterli olanaklar sağlanamamaktadır. Turistler için yollarını bulabilecekleri tabelalar yeterli değildir. Turistik tesislerde tuvalet eksikliği vardır. Turistler bu turistik tesislerde içecek su dahi bulamamaktadır. Bu şehrimize gelen turistler için yeterli barınma imkanı dahi bulunmamaktadır. Oteller ve pansiyonların kapasiteleri turist sayısını kaldıramamaktadır.

Türk Hava Yolları’nın Şanlıurfa seferleri çok pahalıdır. Bu kadar pahalı bir ulaşım hizmeti alan Şanlıurfalılar, çoğunlukla da aktarmalı olarak seyahat etmek zorunda kalarak çile çekmektedirler.

Kalın hepiniz sağlıcakla

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar